Ali veste, kaj je MySQL?

Ali veste, kaj je MySQL?

Če ste se odločili postaviti svojo spletno stran, se boste po vsej verjetnosti srečali z izrazom MySQL. Najverjetneje boste nanj prvič naleteli, ko si boste urejali svoj prostor na spletu. Z drugimi besedami torej takrat, ko boste pregledovali ponudnike storitev spletnega gostovanja. Pri nekaterih paketih bo pisalo, da omogočajo omejeno število MySQL baz, pri nekaterih neomejeno, pri najbolj osnovnih pa morda celo, da ustvarjanje baz ni mogoče.

ÄŒemu so MySQL baze namenjene?

MySQL - podatkovna bazaMySQL je podatkovna zbirka ali baza datotek in podatkov, ki so shranjeni v različnih tabelah podatkovne baze. Te zbirke so odlično orodje za izvajanje dejanj in sprejemanje različnih zahtev in odločitev.

Skripte, kot so OpenCart, Joomla, Magento, WordPress, phpBB in Å¡tevilne druge, uporabljajo omenjene podatkovne baze. V posamezne tabele teh podatkovnih zbirk se vpisujejo podatki, kot so na primer prijavni podatki uporabnikov, nastavitve sistema, vsebina strani, povezave in ostalo.

Vsako datotečno zbirko vodi uporabnik, ki do nje dostopa z geslom. Tako je podatkovna baza zavarovana pred neavtoriziranimi dostopi.

Da bi z MySQL bazami upravljali, potrebujete vmesnik, kot je na primer phpMyAdmin. Odvisno od ponudnika gostovanja je, kje ga boste našli, sicer pa se najpogosteje nahaja v nadzorni plošči cPanel.

ÄŒe se boste lotili spreminjanja podatkov v posameznih tabelah podatkovne baze, vam priporočamo, da si pred tem naredite varnostno kopijo baze. V zgornji vrstici poiščite gumb ‘Export’, preko katerega lahko izvozite bazo, nato pa jo, če bi Å¡lo karkoli narobe, lahko ponovno uvozite preko gumba ‘Import’. Sicer pa rokovanje z MySQL bazami raje prepustite strokovnjaku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja