Čemu izbrati plačljivo spletno gostovanje?

Čemu izbrati plačljivo spletno gostovanje?

Svojo spletno stran lahko v današnjih časih gosti že skoraj vsak internetni privrženec, ki ima vsaj malo računalniškega znanja. Če računalnik že imamo, poleg tega pa smo si že izbrali ime domene, nam spletno gostovanje ne predstavlja dodatnih stroškov, saj je na tržišču že mnogo brezplačnih programskih orodij, ki vaš “navaden” računalnik spremenijo v računalnik, ki lahko gosti tudi spletne strani. Če želimo, da bo naša spletna aplikacija vidna širšemu svetu, pa potrebujemo tudi dostop do medmrežja, ki mora biti za dobro obiskane spletne strani že kar “zmogljiv”.

Če potegnemo črto, je veliko bolj ekonomično in tudi varno najeti spletno gostovanje, pri katerem so zgornji stroški že všteti v ceno. Paketi spletnega gostovanja so v povprečju tudi veliko bolj varni od domačih, saj jih pogosto vzdržuje profesionalna ekipa, ki točno ve, kaj bo za stranke ter spletni strežnik dobro ter varno in kaj ne. Tu se pojavi še tretja možnost – brezplačno spletno gostovanje, katerega močno odsvetujemo za resnejša spletna mesta. Če pa ste v informacijski tehnologiji novi, pa bo tudi brezplačna možnost za potrebe nekega osnovnega testiranja povsem dovolj.

Plačljivo spletno gostovanje

Mi se bomo dotaknili plačljivega spletnega gostovanja, ki je najbolj varna in tudi najbolj zanesljiva možnost med zgoraj naštetimi. Cene osnovnih paketov se gibljejo že od 20 evrskih bankovcev dalje letno, kar ne predstavlja prevelikega stroška na letni ravni. Mnogi ponudniki gostovanj nudijo tudi dodaten popust, če le tega zakupimo za več let in na koncu pridemo do zares ugodne storitve.

Za slovenska spletna mesta se priporoča slovenska spletna gostovanja, ker se bodo strani naložile bistveno hitreje, kot če imamo spletno gostovanje zakupljeno recimo v ZDA, VB ali nekje na Filipinih. Razlog za to so razdalje, ki jih morajo podatki prepotovati do vas, in če sklepamo logično – bolj kot je strežnik oddaljen od nas, dlje se nam bodo strani nalagale. Sicer tu ne govorimo o minutah ali urah, ni pa to zanemarljiv čas, še posebej ne za obiskovalce našega spletnega mesta.

Ko zakupimo spletno gostovanje, poleg samega prostora na strežniku dobimo tudi podatke za dostop do nadzorne plošče cPanel, katera nam omogoča, da s parimi kliki na lahek način skonfiguriramo gostovanje po naših željah. Upravljamo lahko z e-poštnimi računi, FTP računi, MySQL bazami, poddomenami in domenami ter še z mnogimi drugimi več ali manj zaželjenimi možnostmi.

Zbirka skript SoftaculousZa nameček pa lahko že zamo s parimi kliki ustvarimo različne tipe spletnih strani z orodjem Softaculous, ki nudi nameščanje odprtokodnih sistemov za urejanje spletišč. Nadzorne plošče pri domačem gostovanju kakopak ni in je tako upravljanje s samim gostovanjem malenkost oteženo.

Če torej še enkrat preračunamo, kaj se nam na dolgi rok bolj splača, je zmagovalec nedvomno plačljivo spletno gostovanje. Na prvi pogled so mnenja večinoma drugačna, a ko pa se vključi še stroške elektrike za 24-urno delovanje računalnika ter seveda tudi naš dragocen čas in varnost samega strežnika pred vdori, pa mnogi nemudoma izberejo boljšo možnost, kar tudi namenska spletna gostovanja so.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja