Kako izbrati pravo domeno za blog

Kako izbrati pravo domeno za blog

Ste se odločili postaviti svoj blog, kjer boste objavljali svoje zapise, ali pa načrtujete morda, da bo zadeva nekoč prerasla v kaj večjega in vam nudila potencialni vir prihodka? Znašli ste se pri prvem pomembnem koraku, in to je izbira prave domene za blog.

Zakaj je to tako zelo pomembno, in zakaj ni vseeno izbrati katerokoli, vam razložimo v nadaljevanju tega članka. Odločitev, kakšno domeno boste izbrali, bo vplivala na kar nekaj pomembnih reči, zato je izbira slednje še kako pomembna.

Prepoznavnost in zapomljivost

Ko boste pričeli objavljati na svojem novem blogu, boste morali poskrbeti za promocijo. Verjetno boste to storili s pomočjo socialnih omrežji, od ust do ust, s kakšnimi e-novicami in podobno. Seveda pa si boste v prvi vrsti želeli, da si bodo vaši bralci zapomnili domeno in jo naslednjič brez težav poiskali kar sami.

To pomeni, da domena ne sme biti predolga ali preveč zakomplicirana. Izberite čim krajšo domeno, ki se bo bralcem zdela logična in jim bo zlahka ostala v spominu. Če je le mogoče, se izognite daljšim besedam in domenam sestavljenim iz več besed.

Pomen domenske končnice

Zelo pomemben korak je tudi pravilna izbira domenske končnice. Če bo vaš blog namenjen bralcem v Sloveniji, si boste želeli, da se vaša domena konča s .SI. V kolikor bo vaš blog zelo tematski, si lahko izberete tudi kašno od tematskih končnic kot so; .NEWS, .LIFE, ali .ECO. Vseeno pa poleg prve izbire registrirajte tudi .SI in .COM.

Izbira domene

Zakaj? Zato ker si ne želite, da bi nekdo za vami registriral enako domeno s splošno priznano končnico, ki je močno v veljavi tudi pri nas. Nikakor ne izbirajte tujih domenskih končnic, le zato ker je tam prosta domena, ki vam je všeč. Google vas namreč ne bo imel preveč rad.

Vpliv na SEO

In prav spletni iskalniki, med katerimi je največji Google, dobro vedo, katere so nacionalne domenske končnice. Prav zato iskalcu iz Slovenije ne bo prikazal zadetkov v stilu; kolesa.de, vulkanizer.it, saj želi slovenskemu uporabniku prikazati slovenske spletne strani.

Za SEO (Search Engine Optimisation) pa je prav tako pomembno kakšen je naziv vaše domene. Če boste denimo pisali o ekološki hrani, potem si boste želeli tudi domeno, ki govori o tem. Seveda pa danes zelo težko najti proste domene na najbolj iskane besede. V vsakem primeru pa se držite nasveta, naj bo domena čim krajša in naj bralca nagovarja v smeri vsebine, ki ga čaka na strani.

Kako vedeti ali je domena Å¡e prosta?

Gre za zelo enostaven postopek, ki se ga lahko lotite na straneh kot je neoserv.si. Tam v okence za preverjanje domen vpišete iskalni niz, nakar vam orodje vrne podatke o najbolj zanimivih domenskih končnicah. Tako boste torej videli ali je domena še prosta, je morda prosta pod kakšno drugo domensko končnico, ali pa boste morali poizkusiti srečo še na drug način.

Tudi sama registracija domene je sila preprosta. Ko boste našli prosto domeno po svojem okusu, jo dodate v košarico, na naslednjem koraku izberete ustrezen paket gostovanja (če ga že imate, ta korak preskočite), sledite navodilom in zaključite nakup. Tako, zdaj ste na dobri poti do svojega zapisa na blogu!

Objavljeno v kategoriji: Domene

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja