Zakaj lasten strežnik ni prava rešitev?

Lasten strežnik

Imate z gostovanjem spletnih strani težave, saj je vaša stran pogosto nedosegljiva, deluje počasi, se vedno znova pojavljajo napake in grožnje varnosti? To je gotovo situacija, ki marsikoga spodbudi k razmišljanju o lastnem strežniku. Tako si lahko namreč zagotovi popoln nadzor in se zanese na osebo, ki ji najbolj zaupa: nase. A lasten strežnik ni tako enostavna rešitev, kot se zdi na prvi pogled.

Stroški, ki jih prinaša lasten strežnik

Najprej je potrebno razmisliti o nakupu osnovne opreme, torej strojne opreme. Če so bili nekoč strežniki videti kot »škatle«, podobne tistim, v katerih je vsa strojna oprema za osebni računalnik, smo danes vajeni velikih sistemov strežnikov, ki so veliki kot omara. Naj vas to ne zavede – gre za skupek, strežnik pa ima dejansko lahko velikost DVD predvajalnika. Nenazadnje gre zgolj za ohišje z diskom in drugimi komponentami, ki omogočajo dostop do informacij na disku.

Čeprav sam strežnik torej ni velika reč, pa je običajno precej visoka njegova cena. Ta se prične sicer pod tisočakom, a če želite sodoben in hiter strežnik z dobrim procesorjem, v katerega boste res zaupali, boste odšteli vsaj dva in vse tja do deset tisočakov. Glede na obseg vaših strani en strežnik morda ne bo dovolj, sicer pa tudi na splošno velja pravilo, da sta potrebna dva – vedno je namreč nujen »back-up« oziroma rezerva. Vsebine je treba redno kopirati na dodatni strežnik, saj se tudi pri teh lahko pojavi okvara diska ali okužba.

Varnostna kopija

Sredstva, ki jih vložite v strojno opremo, niso dovolj. Potrebna je tudi programska oprema, ki seveda ni brezplačna, poleg tega pa še znanje. Če tega nimate sami, bo potrebno najeti strokovnjaka, ki vsekakor ne bo poceni.

Razen v primeru, da imate veliko podjetje z obsežnimi spletnimi vsebinami, morda s povsem specifičnimi zahtevami ali množično obiskano spletno mesto, se vam lasten strežnik ne izplača.

Na kaj vse velja pomisliti?

Lasten strežnik ne prinaša zgolj omenjenih osnovnih stroškov. Potrebno je poskrbeti tudi za zelo zmogljivo in precej drago spletno povezavo, sicer vam hiter strežnik prav nič ne koristi.

Potrebno je imeti načrt, kako bo strežnik deloval v primeru, da zmanjka elektrike. Stroški elektrike se zaradi strežnika vsekakor povečajo, še posebej, ker je potrebno zagotoviti tudi primerno hlajenje prostora, v katerem bo strežnik.

In potem je tu še varnost – v primeru, da imate na strežniku občutljive poslovne podatke, je potrebna dobra zaščita pred hekerji, poleg te pa tudi fizična zaščita, npr. pred različnimi vremenskimi dejavniki.

Varnost podatkov

Zaradi vsega naštetega je splošno mnenje, da lasten strežnik ni najboljša rešitev. Bolje se je obrniti na kakovostnega ponudnika gostovanja, ki se lahko pohvali z varnostjo, odzivnostjo in dobro podporo, pa boste imeli veliko manj težav in precej nižje stroške. Nenazadnje razlog, da z gostovanjem pri nekem ponudniku nismo zadovoljni, ni v tem, da je gostovanje drugod slabo. Slab je le dotični ponudnik, zato izberite boljšega.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja