Leto 2017 v znamenju HTTPS

Leto 2017 v znamenju HTTPS

Namestitev SSL certifikata na spletno stran je bilo do zdaj priporočljivo, kmalu pa bo postalo nujno. Google je namreč javno objavil, da bo njegov brskalnik Chrome začel povezavo HTTPS pričel jemati zelo resno. Od januarja 2017 se bodo uporabnikom na spletnih mestih, dostopnih prek klasične HTTP povezave, pričelo pojavljati varnostno obvestilo »Not secure« na vrhu brskalnika – na levi strani spletnega naslova.

Sprva bo varnostno obvestilo prisotno le v »incognito window« oz. v zasebnem načinu brskanja po spletu, kjer uporabniki pričakujejo večji nivo zasebnosti. Kasneje pa bodo obvestila vidna tudi v običajnem načinu, in sicer na spletnih straneh, kjer so prisotni obrazci za prijavo v sistem. Torej na straneh, kamor lahko vpišemo uporabniško ime in geslo.

Na spodnji sliki si lahko ogledate, kako vrstica z URL naslovom v brskalniku Chrome izgleda trenutno (verzija 53) in kako bo izgledala v letu 2017 (verzija 56).

Google Chrome - obvestilo »Not secure«

Spletni mojstri se strinjajo, da je to pravi korak k izboljšanju nivoja varnosti na spletu. Pri spletnih straneh, dostopnih na zavarovani HTTPS povezavi, se med pošiljanjem in prejemanjem vsi podatki šifrirajo, dešifrira pa jih lahko le uporabnik, kateremu so podatki namenjeni. Prestreženi podatki s strani tretjih oseb so torej povsem neuporabni, saj jih je brez ustreznega šifrirnega ključa praktično nemogoče prebrati.

SSL certifikati NEOSERVSvetujemo vam, da prehod na HTTPS opravite čim prej in se na ta način izognete morebitnim kasnejšim težavam. Kar morate storiti, je, da kupite SSL certifikat in ga namestite na svojo spletno stran.

Priporočamo vam nakup SSL certifikata pri ponudniku NEOSERV, kjer vam bodo pomagali pri namestitvi, poleg tega pa so njihove cene zares ugodne. Najugodnejši je SSL certifikat Comodo PositiveSSL, ki je na voljo za 19,90 €.

Naj za konec zapišemo še, kakšne posledice bo imela odločitev, da SSL certifikata ne namestite, in da torej ostanete na nezavarovani HTTP povezavi. Na vaši spletni strani se bo uporabnikom brskalnika Chrome prikazovalo obvestilo »Not secure«, ki bo del obiskovalcev odgnalo. Če želite obdržati obiskovalce na strani, je investicija v SSL certifikat nujna.

Le vprašanje časa je, kdaj bodo brskalniku Chrome sledili tudi drugi brskalniki, kot so Mozilla Firefox, Safari, Opera in Internet Explorer. Po našem mnenju kmalu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja