Najem strežnika doma ali v tujini?

Najem strežnika doma ali v tujini

Ena izmed značilnosti interneta je prav ta, da je globalen, torej dosegljiv po vsem svetu. V praksi sicer ne moremo vzpostaviti povezave prav v vsakem kotičku našega planeta, smo pa blizu interneta skoraj vedno, ko se nahajamo v bližini obljudenih krajev. Ta razširjenost in razvejanost interneta nudi veliko prednosti, ki jih ni težko našteti, prinaša pa tudi nekaj slabosti, predvsem za spletne mojstre, ki morajo skrbeti za dostopnost spletnih strani kadarkoli in iz kjerkoli. Čeprav si spletnih strani ne predstavljamo kot fizično obstoječih, se tudi te dejansko nekje nahajajo, in sicer na diskih spletnih strežnikov, ki so posejani po vsem svetu. Pri najemu strežnika za gostovanje spletne strani se tako pojavi vprašanje, katera lokacija strežnika je najboljša. Je bolje izbrati spletni strežnik doma ali v tujini?

Strežnik doma ali v tujini

Intuitivno bi najbrž raje izbrali domačega ponudnika spletnega gostovanja, kar je načeloma dobra izbira. Že domač jezik in bližina nudita občutek varnosti in zanesljivosti, a velikega pomena je tudi fizična lokacija strežnika, ki na krajši razdalji nudi boljši odzivni čas.

To se odraža v krajšem času nalaganja spletnih strani, kar pozitivno vpliva na obiskovalce in tudi na uvrstitve v spletnih iskalnikih. Dodatna prednost lokalnih strežnikov je včasih tudi ta, da lahko ponudnik gostovanja do njih fizično dostopa, kar sicer ni vedno mogoče. Tudi če je ponudnik gostovanja iz domače države namreč ni nujno, da so v isti državi tudi strežniki. Slovenski ponudniki pogosto uporabljajo strežnike v Nemčiji in drugih državah, zato je treba vedno vnaprej preveriti, kje bodo dejansko shranjene datoteke naše spletne strani.

SvetTudi z gostovanjem v tujini načeloma ni nič narobe. Za odtenek daljši odzivni čas strežnika lahko nadomestimo na druge načine, za izgubo pa kompenzirajo nekatere prednosti gostovanja v tujini. Najem strežnika v tujini se priporoča, če tudi ciljamo na tuji trg. Tako je spletna stran hitro dostopna obiskovalcem, pa tudi lokacija strežnika v njih zbuja nekaj več zaupanja. Seveda pa s tem izgubimo nekaj nadzora nad strežnikom, pa tudi na ponudnika gostovanja se navadno ne moremo toliko zanesti, kot bi se na domačega. Omeniti je treba, da je v tujini konkurenca med ponudniki spletnega gostovanja nekoliko bolj huda, kar se odraža tudi v nižjih cenah paketov gostovanja v primerjavi z našimi lokalnimi ponudniki. A pri spletnem gostovanju nedvomno velja, da je bolje plačati kvaliteto, kot pa prihraniti nekaj evrov in svojo odločitev kasneje obžalovati. Pred izbiro strežnika je treba torej dobro premisliti, katera možnost je najboljša, načeloma pa se bolj priporočajo domači ponudniki.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja