Registracija domene

Registracija domene

Verjetno je ena izmed prvih stvari na katero boste pomislili, ko se boste odločali za nastop na internetu, registracija domene. Izkušenim uporabnikom interneta registracija domene in izbira ponudnika spletnega gostovanja običajno ne predstavljata problema. Vsi imajo že izbrane ponudnike, ki so za njih najbolj ugodni in jim ponujajo kar se da širok nabor storitev.

Za začetnika stvari po navadi niso tako jasne, prevelika količina informacij in dezinformacij na internetu, pri odločitvah kot je registracija domene, večkrat povzročajo zmedo. Dobro je, da si vsak, ki želi registrirati domeno, najprej razjasni vsaj osnovne pojme.

Domena, lahko tudi spletna ali internetna domena je unikatno ime, ki je sestavljeno iz nekega imena in končnice, ki sta ločena s piko, npr.: domena.si. Pri izbiri imena imate proste roke, važno je, da ime še ni zasedeno. Najpogosteje se za ime domene uporabi ime podjetja, za katerega želite registrirati domeno. Ostale možnosti so tudi ime storitve ali izdelka, ki ga ponujate, pri osebnih spletnih straneh pa je odločitev za domeno ponavadi stvar vsakega posameznika.

Pri izbiri končnice za registracijo domene se stvar malo zaplete. Na voljo je ogromno število končnic. Priporočeno je, da registrirate domeno s končnico države v kateri imate sedež podjetja, za Slovenijo torej končnica .si. Vsekakor se lahko pri registraciji domene odločite tudi za ostale domenske končnice, najpogosteje so to .com, .net ali .eu.

.si domena

Še pomembnejša kot je izbira domene je prav gotovo izbira pravega registrarja. Na spletu je ponudnikov registracije domen ogromno. Najboljša izbira so seveda registrarji, ki so na raznih forumih ocenjeni kot dobri in imajo ugodne cene.

V zadnjem času je tudi v Sloveniji na voljo kar nekaj registrarjev, ki poleg registracije domene ponujajo tudi ostale spletne storitve. Pri izbiri pazite, da ponudnik ne bo registriral domene v svojem imenu, saj ne boste mogli samostojno upravljati z njo. Dobri registrarji tega ne počnejo, še več – poleg same registracije domene vam nudijo tudi brezplačno urejanje registrirane domene preko nadzorne plošče.

Cene registracije domene so različne. Dobro je, da pred nakupom domene primerjate različne cene pri različnih ponudnikih registracije domen. Kot pri nakupu ostalih stvari se je tudi pri registraciji domene dobro držati ponudb ustaljenih registrarjev, ki vam po možnosti ob nakupu domene nudijo tudi nižjo ceno spletnega gostovanja ali kako drugo ugodnost, npr.: kode za popust, ob nakupu drugih storitev vezanih na gostovanje spletnih strani.

Objavljeno v kategoriji: Domene

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja