Spletno gostovanje – osnovni pojmi

Spletno gostovanje – osnovni pojmi

Za vse, ki se prvič srečujete s spletnim gostovanjem, registracijo domen in nasploh izdelavo spletnih strani, je obilica spletnih strani, ki storitve spletnega gostovanja ponujajo, prej težava, kot prednost.

Velikokrat velja, da se je vsaj začetniku na področju interneta težko znajti. Iz ogromnega  števila informacij, tudi zavajajočih, je težko izbrati ponudbo, ki je za posamezno podjetje ali posameznika primerna, tako cenovno kot tudi po številu storitev, ki jih ponuja.

Spletno gostovanje (ang. Hosting)

V osnovi lahko vse, kar potrebujete za kakovostno spletno gostovanje, razdelimo na tri stvari: prostor na strežniku, registracijo domene in kakovostno nadzorno ploščo v slovenskem jeziku. Vsak ponudnik spletnega gostovanja vsaj nekaj od naštetega običajno nudi, zato je dobro vedeti, kako izbrati pravega.

Spletno gostovanje – zakup prostora

Prostor, ki vam ga ponudnik spletnega gostovanja nudi, se običajno meri v MB – mega bajtih. Izogibajte se ponudnikom, ki vam za 20 in več evrov na mesec ponujajo 100 ali manj MB prostora. Danes je prostor na strežnikih bolj poceni kot je bil še pred nedavnim in tudi potrebe gostujočih strani so večje. Treba se je zavedati, da prostor za spletno gostovanje ne zavzema le prostora za spletne strani, tukaj je treba prišteti še prostor za elektronsko pošto in podatkovne baze, ki jih vsaka resna spletna stran potrebuje.

Priporočeno je, da izbirate med ponudniki, ki vam že v startu ponujajo 1000 MB ali več prostora, in to po zares ugodnih cenah.

Registracija domen

Tudi pri registraciji domene je treba biti pozoren na ceno in pogoje, ki nam jih ponudnik nudi. V nobenem primeru ne smete pustiti, da vam ponudnik registrira domeno v svojem imenu. Na ta način vas lahko veže nase, zato se brez zapletov in težav ne morete preseliti na drugo spletno gostovanje.

Ponudnik mora omogočati, da domeno preko njega registrirate sami. Omogočati vam mora tudi, da preko nadzorne plošče z domeno in domenskimi zapisi upravljate sami. Na ta način boste imeli popoln nadzor nad svojim spletnim gostovanjem in registriranimi domenami.

Nadzorna plošča

Danes le še redki ponudniki poleg ostalih storitev ne ponujajo tudi dostopa do nadzorne plošče, ki vam omogoča samostojno upravljanje z domenami in prostorom na strežniku. Poleg tega je z nadzorno ploščo mogoče upravljati tudi s predali za elektronsko pošto, nameščati razne aplikacije in podatkovne baze ter ostale napredne nastavitve.

Nadzorna plošča cPanel v slovenščini

Pametno je, da si izberete ponudnika, ki vam za uporabo nadzorne plošče ne zaračunava dodatnih stroškov in ima na voljo nadzorno ploščo v slovenščini. Vsekakor je najboljša izbira nadzorna plošča cPanel, ki je standard v svetu spletnega gostovanja in omogoča vse našteto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja