Upravljanje poštnih predalov

Upravljanje poštnih predalov

S pomočjo nadzorne plošče cPanel je postalo upravljanje s poštnimi predali precej preprosto. Ob zakupu prostora za spletno gostovanje in registraciji domene vam bo poleg upravljanja s samim prostorom za spletne strani, aplikacije in podatkovne baze omogočeno tudi, da sami upravljate z elektronsko pošto oziroma z nastavitvami za posamezne poštne predale, ki so vezani na vašo registrirano domeno.

Poštni predal

Poleg tega, da boste lahko sami odpirali posamezne poštne naslove, ki so vezani na vašo domeno, npr.: info@domena.si ali recimo janez@domena.si, boste lahko posameznim poštnim predalom dodeljevali tudi količino prostora na disku, ki jo lahko porabijo.

Dodeljevanje prostora za poštni predal

Tako boste lahko določenemu predalu, ki bo javno objavljen na spletu, določili, da lahko v okviru zakupljenega prostora sprejme neomejeno količino pošte. Drugim predalom lahko omejite prostor na recimo 100 MB. Ko bo uporabnik Janez s poštnim naslovom janez@domena.si zapolnil svojih 100 MB prostora, pošte ne bo mogel več prejemati. Pošiljatelj ali administrator spletne strani bosta prejela sporočilo, da je Janez nima več prostora na disku (disk quota exceeded). Če bo Janez še hotel prejemati pošto, bo moral svoj predal izprazniti.

Na ta način se običajno prepreči nevarnost, da zaradi prevelike količine pošte, ki zasede ves prostor na disku, pride do tega, da tudi spletne strani prenehajo delovati. V velikih primerih se lahko zgodi, da vam bo ponudnik gostovanja spletnih strani ob tem onemogoči ali vsaj začasno suspendiral spletno stran. Pomembno je, da se že v začetku, ko se odločate za ponudnika gostovanja, odločite za takega, ki vam za ugodno ceno ponuja kar se da veliko prostora in je fleksibilen tudi, ko se nenadoma pojavi potreba, da na strežniku potrebujete več prostora.

Preusmeritev poštnega predala

Upravljanje poštnih predalov preko nadzorne plošče cPanel vam poleg kontrole dodeljevanja posameznih e-naslovov in prostora, ki ga lahko ti porabijo, omogoča še upravljanje s preusmeritvami.

Preusmeritev pošte

Preusmeritev poštnega predala pomeni, da lahko določite, da se vsa pošta, ki prispe na določen naslov, preusmeri na drugega. To je zlasti uporabno, kadar imate registriranih več domen. Namesto, da bi vaš tržnik moral pregledovati pošto za marketing@domena-1.com in marketing@domena-2.com itn., lahko vse pošte preusmerite na en poštni naslov, npr.: prodaja@glavna-domena.si. Na ta način bo prejemanje in odgovarjanje na velike količine pošte precej poenostavljeno.

Omejitev vsiljene (spam) pošte

Z uporabo nadzorne plošče cPanel lahko tudi bistveno omejite spam, ki ga prejemate na e-mail. V sistem je vgrajen program SpamAssassin, ki vam pomaga preprečevati prejemanje neželene elektronske pošte. SpamAssassin lahko nastavite po vaših željah, lahko mu nstavite strožje ali milejše kriterije sprejemanja pošte. S preprostim vmesnikom lahko tudi blokirate neželene domene, ki vam pošiljajo spam.

Možnosti, ki vam na enostaven način pomagajo kontrolirati in upravljati vašo elektronsko pošto, je v nadzorni plošči cPanel veliko. Važno je, da izberete ponudnika gostovanja, ki te možnosti podpira in vam omogoča ves ta nadzor.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja