Vprašanja, ki se zastavljajo pred zakupom gostovanja

Vprašanja pred zakupom gostovanja

Na kaj moram paziti pri izbiri ponudnika?

Pri izbiri ponudnika je potrebno paziti predvsem na troje:

  • zanesljivost in odzivnost strežnikov;
  • dostopnost, odzivnost in strokovna podkovanost tehnične ekipe;
  • tradicija in reference podjetja.

Seveda za večino zelo pomemben kriterij predstavlja tudi cena, a svarimo vas, da pri storitvi gostovanja ne varčujete preveč. Za malo denarja enostavno ne morete pričakovati kakovostnega strežnika, morda pa je pomanjkljivost prisotna kje drugje, npr. pri (ne)odzivnosti podporne službe. Vsekakor je zelo pomembno, da pred zakupom spletnega gostovanja naredite hitro analizo in preverite reference ter mnenja ostalih naročnikov. Na tem koraku vam bodo prav prišli forumi in spletne strani, na katerih so zapisane izkušnje zdajšnjih ali preteklih naročnikov.

Ponudnik gostovanja ima na strani predstavljene različne vrste storitve. Katera je prava zame?

Odgovor na to vprašanje povsem zavisi od vaših potreb. Če potrebujete spletno gostovanje za povprečno spletno stran ali spletno trgovino, izberite deljeno gostovanje (ang. shared hosting), saj je cena storitve mnogo nižja od drugih oblik gostovanja, delovanje oz. odzivnost vaše spletne strani pa bo povsem na nivoju. Seveda morate poskrbeti, da je optimizirana tudi hitrost delovanja same spletne strani. Če imate na spletni strani nameščene velike slike ali če se ob vsakem obisku zažene veliko število skript, vam tudi dražja oblika gostovanja ne bo prav nič pomagala.

Vrste gostovanja

Poleg deljenega gostovanja poznamo tudi namensko (ang. dedicated hosting) in VPS gostovanje – omenjeni obliki sta namenjeni zahtevnejšim uporabnikom z znanjem upravljanja strežnikov. Poznamo tudi reseller gostovanje, pri katerem gre za prodajo paketov gostovanja končnim naročnikom. V tem primeru je naša funkcija podobna funkciji posrednika – prostor na strežniku zakupimo, nato pa ga po manjših delih prodajamo dalje, pri tem pa seveda želimo ustvariti profit.

Paket ima omejen prostor na strežniku, a ne vem, če bo zame to dovolj. Koliko prostora zahteva povprečen uporabnik?

Za povprečno spletno stran bo zadostovalo že nekaj 100 MB prostora, prepričani pa smo, da paket, za katerega se ravno odločate, omogoča precej več prostora. Pa si poglejmo, za kaj vse potrebujete prostor. Če nameravate na strežnik namestiti CMS sistem WordPress, ki velja za daleč najbolj priljubljenega, morate vedeti, da bo sam sistem zavzel približno 20 MB prostora, vendar strežniški prostor potrebujete tudi za druge datoteke in podatkovno bazo. Sama podatkovna baza je odvisna od števila objavljenih prispevkov ter nameščenih vtičnikov, načeloma pa za preprosto spletno stran ne presega 10 MB. Večino prostora bodo najverjetneje zavzele slike. Če bo posamezna slika v povprečju velika 100 KB, bo 100 slik zavzelo dodatnih 10 MB prostora. Nikar ne pozabite tudi na e-pošto, saj tudi ta potrebuje svoj prostor na strežniku. Sicer lahko nastavite, da se pošta s strežnika prenese na v vaŠlokalno nameščen e-poštni odjemalec, vendar je bolje, da imate rezervno kopijo shranjeno tudi na spletu. Prav tako bodo nekaj prostora zavzele tudi rezervne kopije spletne strani, v kolikor se zanje odločite. Vsekakor vam toplo priporočamo, da se.

Varnostne kopije spletne strani

Če zaključimo, bo najbolje, da zakupite paket, ki vam zagotavlja vsaj 1 GB prostora – predvsem zaradi potreb elektronske pošte. š e bolje pa bo, da poiščete zmogljivejši paket ali celo takšnega, ki omejitve strežniškega prostora nima.

Bom lahko po zakupu gostovanja ustvaril e-poštne predale? Kako to naredim?

Seveda, ker spletno gostovanje pomeni prostor na strežniku in ker s strežniškim prostorom lahko povežete svojo registrirano domeno, lahko ustvarjate tudi e-poštne predale, vezane na vašo domeno. Koliko poštnih predalov lahko ustvarite, je odvisno od paketa gostovanja. Podatek o številu e-poštnih predalov za izbran paket boste našli na spletni strani ponudnika gostovanja.

Nadzorna plošča cPanelPoštni predal se ustvari v nadzorni plošči, do katere dobite dostop ob zakupu gostovanja. Postopek je zelo preprost, vendar se razlikuje od ene do druge nadzorne plošče. Priporočamo vam, da poiščete ponudnika gostovanja, ki uporablja nadzorno ploščo cPanel, saj je postopek tam zares enostaven, hkrati pa vam omenjena plošča omogoča tudi mnogo drugih funkcionalnosti.

Kako bom na strežnik dodajal nove datoteke?

Tudi za dodajanje datotek na strežnik poteka prek nadzorne plošče. Zopet ne moremo mimo dejstva, da ima nadzorna plošča cPanel funkcionalnost za dodajanje in urejanje datotek najbolj dodelano – datoteke lahko prenašate na strežnik in s strežnika, prav tako lahko datoteke arhivirate, jih razširite, pregledujete in urejate neposredno na strežniku.

Datoteke lahko dodajate tudi prek FTP programa (npr. FileZilla). Podatke za dostop do strežnika vam bo ob nakupu spletnega gostovanja po elektronski pošti posredoval ponudnik, verjetno pa boste vse potrebne podatke našli tudi v vašem naročniškem centru. Če podatkov ne boste našli oz. boste imeli z uporabo FTP programa težave, pa se za pomoč obrnite na ponudnika gostovanja.