Vprašanja, ki se zastavljajo pred zakupom gostovanja

Vprašanja pred zakupom gostovanja

Na kaj moram paziti pri izbiri ponudnika?

Pri izbiri ponudnika je potrebno paziti predvsem na troje:

  • zanesljivost in odzivnost strežnikov;
  • dostopnost, odzivnost in strokovna podkovanost tehnične ekipe;
  • tradicija in reference podjetja.

Seveda za večino zelo pomemben kriterij predstavlja tudi cena, a svarimo vas, da pri storitvi gostovanja ne varčujete preveč. Za malo denarja enostavno ne morete pričakovati kakovostnega strežnika, morda pa je pomanjkljivost prisotna kje drugje, npr. pri (ne)odzivnosti podporne službe. Vsekakor je zelo pomembno, da pred zakupom spletnega gostovanja naredite hitro analizo in preverite reference ter mnenja ostalih naročnikov. Na tem koraku vam bodo prav prišli forumi in spletne strani, na katerih so zapisane izkušnje zdajšnjih ali preteklih naročnikov.

Ponudnik gostovanja ima na strani predstavljene različne vrste storitve. Katera je prava zame?

Odgovor na to vprašanje povsem zavisi od vaših potreb. Če potrebujete spletno gostovanje za povprečno spletno stran ali spletno trgovino, izberite deljeno gostovanje (ang. shared hosting), saj je cena storitve mnogo nižja od drugih oblik gostovanja, delovanje oz. odzivnost vaše spletne strani pa bo povsem na nivoju. Seveda morate poskrbeti, da je optimizirana tudi hitrost delovanja same spletne strani. Če imate na spletni strani nameščene velike slike ali če se ob vsakem obisku zažene veliko število skript, vam tudi dražja oblika gostovanja ne bo prav nič pomagala.

Vrste gostovanja

Poleg deljenega gostovanja poznamo tudi namensko (ang. dedicated hosting) in VPS gostovanje – omenjeni obliki sta namenjeni zahtevnejšim uporabnikom z znanjem upravljanja strežnikov. Poznamo tudi reseller gostovanje, pri katerem gre za prodajo paketov gostovanja končnim naročnikom. V tem primeru je naša funkcija podobna funkciji posrednika – prostor na strežniku zakupimo, nato pa ga po manjših delih prodajamo dalje, pri tem pa seveda želimo ustvariti profit.

Paket ima omejen prostor na strežniku, a ne vem, če bo zame to dovolj. Koliko prostora zahteva povprečen uporabnik?

Za povprečno spletno stran bo zadostovalo že nekaj 100 MB prostora, prepričani pa smo, da paket, za katerega se ravno odločate, omogoča precej več prostora. Pa si poglejmo, za kaj vse potrebujete prostor. Če nameravate na strežnik namestiti CMS sistem WordPress, ki velja za daleč najbolj priljubljenega, morate vedeti, da bo sam sistem zavzel približno 20 MB prostora, vendar strežniški prostor potrebujete tudi za druge datoteke in podatkovno bazo. Sama podatkovna baza je odvisna od števila objavljenih prispevkov ter nameščenih vtičnikov, načeloma pa za preprosto spletno stran ne presega 10 MB. Večino prostora bodo najverjetneje zavzele slike. Če bo posamezna slika v povprečju velika 100 KB, bo 100 slik zavzelo dodatnih 10 MB prostora. Nikar ne pozabite tudi na e-pošto, saj tudi ta potrebuje svoj prostor na strežniku. Sicer lahko nastavite, da se pošta s strežnika prenese na v vaš lokalno nameščen e-poštni odjemalec, vendar je bolje, da imate rezervno kopijo shranjeno tudi na spletu. Prav tako bodo nekaj prostora zavzele tudi rezervne kopije spletne strani, v kolikor se zanje odločite. Vsekakor vam toplo priporočamo, da se.

Varnostne kopije spletne strani

Če zaključimo, bo najbolje, da zakupite paket, ki vam zagotavlja vsaj 1 GB prostora – predvsem zaradi potreb elektronske pošte. Še bolje pa bo, da poiščete zmogljivejši paket ali celo takšnega, ki omejitve strežniškega prostora nima.

Bom lahko po zakupu gostovanja ustvaril e-poštne predale? Kako to naredim?

Seveda, ker spletno gostovanje pomeni prostor na strežniku in ker s strežniškim prostorom lahko povežete svojo registrirano domeno, lahko ustvarjate tudi e-poštne predale, vezane na vašo domeno. Koliko poštnih predalov lahko ustvarite, je odvisno od paketa gostovanja. Podatek o številu e-poštnih predalov za izbran paket boste našli na spletni strani ponudnika gostovanja.

Nadzorna plošča cPanelPoštni predal se ustvari v nadzorni plošči, do katere dobite dostop ob zakupu gostovanja. Postopek je zelo preprost, vendar se razlikuje od ene do druge nadzorne plošče. Priporočamo vam, da poiščete ponudnika gostovanja, ki uporablja nadzorno ploščo cPanel, saj je postopek tam zares enostaven, hkrati pa vam omenjena plošča omogoča tudi mnogo drugih funkcionalnosti.

Kako bom na strežnik dodajal nove datoteke?

Tudi za dodajanje datotek na strežnik poteka prek nadzorne plošče. Zopet ne moremo mimo dejstva, da ima nadzorna plošča cPanel funkcionalnost za dodajanje in urejanje datotek najbolj dodelano – datoteke lahko prenašate na strežnik in s strežnika, prav tako lahko datoteke arhivirate, jih razširite, pregledujete in urejate neposredno na strežniku.

Datoteke lahko dodajate tudi prek FTP programa (npr. FileZilla). Podatke za dostop do strežnika vam bo ob nakupu spletnega gostovanja po elektronski pošti posredoval ponudnik, verjetno pa boste vse potrebne podatke našli tudi v vašem naročniškem centru. Če podatkov ne boste našli oz. boste imeli z uporabo FTP programa težave, pa se za pomoč obrnite na ponudnika gostovanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja