Zaščita vaše Joomla inštalacije

Zaščita vaše Joomla inštalacije

Kako zaščititi svojo spletno stran, ki je bila izdelana v odprtokodnem sistemu Joomla?

Torej, imate spletno stran, ki ste jo oblikovali s pomočjo Joomle, in imate občutek, da je vaš sistem vedno na udaru? Do neke mere ste pravilno sklepali, kajti zaradi popularnosti same Joomle in pa recimo konkurenčnega WordPressa, nepridipravi na internetu v velikem številu iščejo napake v kodi in jih potem s pridom izkoriščajo, vse do naslednje varnostne posodobitve.

Joomla!

Prav zaradi tega razloga je zelo pomembno, da ste vedno pripravljeni na posodobitve in da jih redno izvajate in pregledujete. Glede na to, da vam ne vzame veliko časa in truda, ne vidimo razloga, zakaj ne bi poskrbeli za samo varnost vaše inštalacije. Morate vzeti v obzir, da ste najbrž na kakšnem shared strežniku, in da potem lahko posledično tudi okužite ostale uporabnike in povzročite kar nekaj preglavic. Vsekakor bodo pa pri vašem ponudniku gostovanja zelo veseli, da jim ne bo potrebno skrbeti še za vašo inštalacijo.

Seveda ni vedno vse odvisno samo od lukenj v samem sistemu, lahko se zgodi, da dobite kakšne vrste t. i. malware in recimo prek FTP strežnika okužite svoje datoteke, kar vodi do nekontroliranega spamanja z vaše domene. S tem lahko recimo blokirate IP, posledično pa bo vsa naslednja pošta, ki bo poslana iz vašega emaila, letela v mapo za nezaželeno pošto.

Redne posodobitvePrvi korak pri vaši varnosti je, da torej redno posodabljate vaše različice in da si poiščete ponudnika spletnega gostovanja, ki vam bo ob takih trenutkih priskočil na pomoč. Čeprav naj bi prejšnja različica spletne strani delovala ob posodobitvi, se včasih izkaže, da potem kakšen vtičnik ne deluje pravilno. Verjemite, da je boljše, da vam vtičnik ne deluje kakšen dan, kot pa da morate brisati vse datoteke z vašega strežnika in potem v primeru, da nimate varnostnih kopij, tudi posledično izgubite samo spletno stran.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja