Ali lahko spletno stran gostite na svojem računalniku?

Ali lahko spletno stran gostite na svojem računalniku?

Ko imate enkrat na svojem domačem računalniku vzpostavljeno internetno povezavo, lahko preprosto nalagate ali prenašate različne datoteke iz različnih spletnih strani. Tako ima vaŠračunalnik teoretično vse potrebno za gostovanje spletne strani. Če je temu tako, zakaj moramo naše spletne strani gostovati pri profesionalnih ponudnikih spletnega gostovanja?

Kot prvo, večina ponudnikov internetnih storitev ne omogoča spletnega gostovanja za svoje stranke. V kolikor pa ponuja to storitev, pa pasovna širina, ki je na voljo posameznem uporabniku, ne more podpreti gostovanja, ker ponudnik internetne povezave določa hitrost podatkov. Poleg tega so te storitve internetnih ponudnikov precej drage.

Strežniki za spletno gostovanje

Internetna pasovna širina za domačo uporabo je nastavljena za enega uporabnika, ne pa za več hkrati. Na svojem računalniku pa gostovati ni priporočeno ker:

  • mora biti računalnik ves čas prižgan (poraba elektrike),
  • mora oseba sama nastaviti strežnik, za kar je potrebno kar nekaj tehničnega znanja,
  • internetne povezava je običajno slaba oziroma ni dovolj močna za takšno domače gostovanje,
  • v primeru izklopa energije ali drugega izpada sta spletna stran in e-pošta nedosegljiva, kar pa ni ravno zanesljivo.

Medtem ko ponudniki spletnega gostovanja plačujejo visoke zneske za koriščenje take pasovne širine, kjer je dostopnih več spletnih strani sočasno. Prav tako so ti ponudniki običajno visoko usposobljeni za ravnanje s strežniki, ki zahtevajo veliko znanja in natančnosti.