Kakšno gostovanje sploh potrebujete?

Kakšno gostovanje sploh potrebujete?

Reseller gostovanje, VPS gostovanje, FTP računi, MySQL podatkovne baze, PHP 5.5, POP3 in še kup drugih neznanih in nerazumljivih pojmov, s katerimi se sreča prav vsak, ki želi svojo spletno stran postaviti na ogled na svetovnem spletu. Začetnik na tem področju se sicer zaveda, da za to potrebuje domeno oziroma URL naslov, s pomočjo katerega bodo obiskovalci lahko dostopali na njegovo spletno stran, ter prostor na strežniku oziroma gostovanje, a kaj, ko obstaja toliko različnih ponudnikov in paketov gostovanja, da ne ve, za katerega naj se odloči.

Preden se lotite iskanja pravega spletnega gostovanja zase in primerjave ponudb različnih paketov, je dobro vedeti, kaj sploh potrebujete. Strežniki ponudnikov spletnih gostovanj imajo namreč lahko naložene različne operacijske sisteme (Linux ali Windows), predvsem pa se med seboj razlikujejo po programski opremi in količini prostora ter prenosa podatkov, ki ga imajo na voljo.

Kakšno gostovanje potrebujete

Za novinca na tem področju je dovolj že nekaj osnovnih podatkov o spletni strani, ki jo nameravate naložiti na strežnik oziroma za katero potrebujete gostovanje. Gre za tehnične podatke, ki vam jih lahko posreduje programer oziroma razvijalec, ki je naredil spletno stran, če pa ste to delo opravili sami, s tem sploh ne boste imeli nobenih težav, saj imate prav vse potrebne informacije.

Vedeti morate, v katerem programskem okolju in jeziku je spletna stran napisana, koliko podatkovnih baz uporablja in za katere baze gre, približno pa morate tudi oceniti, koliko prostora bo stran zasedla na strežniku in koliko mesečnega prenosa podatkov bo potrebovala za nemoteno delovanje. Nekateri ponudniki vam omogočajo celo neomejeno količino prometa, kar pomeni, da tudi pri povečanem obisku spletne strani ne bo prišlo do upočasnjenega delovanja ali celo do motenj, temveč bo stran vedno delovala brezhibno.

Katero spletno gostovanje izbrati?Opremljeni s temi podatki se lahko spustite na lov za najugodnejše gostovanje, ki izpolnjuje vse tehnične zahteve vaše spletne strani. Ni vam treba pregledovati vseh paketov in preverjati vsake alineje posebej, temveč ponudnika gostovanja raje kar pokličite in ga povprašajte, kateri paket bi bil primeren za vas. Tako boste iz prve roke izvedeli vse potrebne informacije, prihranili čas in obenem dobili še kakšen uporaben nasvet. Ponudnika spletnega gostovanja ne pozabite vprašati tudi o akcijah, posebnih popustih in promocijskih kodah, ki so na voljo, pozanimajte pa se tudi o ceni registracije, podaljšanja ali prenosa domene, saj so cene zanje ob zakupu gostovanja pogosto znižane ali pa lahko domeno dobite celo brezplačno.

Kakšno gostovanje torej potrebujete? Odgovor je preprost: poleg ustreznih tehničnih zahtev mora biti spletno gostovanje predvsem zanesljivo, ponudnik vašega gostovanja pa vam mora omogočati hitro, kvalitetno in prijazno podporo, kar pomeni, da vam mora biti na voljo praktično kadarkoli, 24 ur na dan. Če je poleg vsega naštetega spletno gostovanje tudi cenovno ugodno, pa sploh nimate kaj razmišljati in odlašati: čim prej ga zakupite!