Barve vaše strani na spletu

Barve vaše strani na spletu

Barve so del našega sveta. Ko se ozrete okoli vas, vidite barve. Odločate se, katere barve so vam všeč in katere ne, katere vas privlačijo in katere ne. Ista situacija je s spletnimi stranmi. Če vas barve na določeni spletni strani ne bodo privlačile, potem te strani verjetno ne boste več obiskali. Tudi če se na barve ne osredotočate, pa te na vas vplivajo, brez da bi se tega sploh zavedali. Podzavestno se odločite, ali vam je določena spletna stran sploh všeč ali ne.

Barva, ki na spletu prevladuje in jo imajo ljudje najraje, je modra. Izmed vseh odtenkov modre je obiskovalcem spleta najbolj všeč temno modra oziroma mornarsko modra ali nebeško modra barva, vendar pa ne v prevelikih količinah. Modri barvi za petami je črna barva, vendar pa ne na ozadju spletne strani.

Na splošno so spletne strani, ki imajo belo ozadje, med spletnim občinstvom bolj priljubljene in tudi bolje prodajajo. Za črno barvo sta travnato zelena in temno zelena barva, ki na obiskovalce spleta delujeta pomirjujoče.

Izbira barv za spletno stran

Najmanj popularna barva na spletu je oranžna, tej pa sledi rjava barva. To sta barvi, ki ne naredita prevelikega učinka, še posebno rjava. Oranžna ljudi odbija, ker je preveč eksplozivna. Tudi najbolj priljubljena modra barva je bolj priljubljena pri moški populaciji, ženske pa imajo najraje vijolično barvo. Ženske tudi ne marajo sive, moški pa ne vijolične.

Tudi rdeče barve na spletu ne manjka. Rdeča kot barva izraža moč in energijo, če pa je v prevelikih količinah, pa je za publiko preveč moteča in preveč bode v oči.

Rumene barve na spletu ne marajo, še posebej ne, če je z njo obarvana pisava na belem ozadju. S tem je namreč berljivost teksta onemogočena. Rumena barva ponazarja kritiko in ljubosumnost. Pa tako jo imamo radi med poletjem, kajne?