Čemu izbrati plačljivo spletno gostovanje?

Čemu izbrati plačljivo spletno gostovanje?

Svojo spletno stran lahko v današnjih časih gosti že skoraj vsak internetni privrženec, ki ima vsaj malo računalniškega znanja. Če računalnik že imamo, poleg tega pa smo si že izbrali ime domene, nam spletno gostovanje ne predstavlja dodatnih stroškov, saj je na tržišču že mnogo brezplačnih programskih orodij, ki vaŠâ€œnavaden” računalnik spremenijo v računalnik, ki lahko gosti tudi spletne strani. Če želimo, da bo naša spletna aplikacija vidna širšemu svetu, pa potrebujemo tudi dostop do medmrežja, ki mora biti za dobro obiskane spletne strani že kar “zmogljiv”.

Če potegnemo črto, je veliko bolj ekonomično in tudi varno najeti spletno gostovanje, pri katerem so zgornji stroški že všteti v ceno. Paketi spletnega gostovanja so v povprečju tudi veliko bolj varni od domačih, saj jih pogosto vzdržuje profesionalna ekipa, ki točno ve, kaj bo za stranke ter spletni strežnik dobro ter varno in kaj ne. Tu se pojavi še tretja možnost – brezplačno spletno gostovanje, katerega močno odsvetujemo za resnejša spletna mesta. Če pa ste v informacijski tehnologiji novi, pa bo tudi brezplačna možnost za potrebe nekega osnovnega testiranja povsem dovolj.

Plačljivo spletno gostovanje

Mi se bomo dotaknili plačljivega spletnega gostovanja, ki je najbolj varna in tudi najbolj zanesljiva možnost med zgoraj naštetimi. Cene osnovnih paketov se gibljejo že od 20 evrskih bankovcev dalje letno, kar ne predstavlja prevelikega stroška na letni ravni. Mnogi ponudniki gostovanj nudijo tudi dodaten popust, če le tega zakupimo za več let in na koncu pridemo do zares ugodne storitve.

Za slovenska spletna mesta se priporoča slovenska spletna gostovanja, ker se bodo strani naložile bistveno hitreje, kot če imamo spletno gostovanje zakupljeno recimo v ZDA, VB ali nekje na Filipinih. Razlog za to so razdalje, ki jih morajo podatki prepotovati do vas, in če sklepamo logično – bolj kot je strežnik oddaljen od nas, dlje se nam bodo strani nalagale. Sicer tu ne govorimo o minutah ali urah, ni pa to zanemarljiv čas, še posebej ne za obiskovalce našega spletnega mesta.

Ko zakupimo spletno gostovanje, poleg samega prostora na strežniku dobimo tudi podatke za dostop do nadzorne plošče cPanel, katera nam omogoča, da s parimi kliki na lahek način skonfiguriramo gostovanje po naših željah. Upravljamo lahko z e-poštnimi računi, FTP računi, MySQL bazami, poddomenami in domenami ter še z mnogimi drugimi več ali manj zaželjenimi možnostmi.

Zbirka skript SoftaculousZa nameček pa lahko že zamo s parimi kliki ustvarimo različne tipe spletnih strani z orodjem Softaculous, ki nudi nameščanje odprtokodnih sistemov za urejanje spletišč. Nadzorne plošče pri domačem gostovanju kakopak ni in je tako upravljanje s samim gostovanjem malenkost oteženo.

Če torej še enkrat preračunamo, kaj se nam na dolgi rok bolj splača, je zmagovalec nedvomno plačljivo spletno gostovanje. Na prvi pogled so mnenja večinoma drugačna, a ko pa se vključi še stroške elektrike za 24-urno delovanje računalnika ter seveda tudi naŠdragocen čas in varnost samega strežnika pred vdori, pa mnogi nemudoma izberejo boljšo možnost, kar tudi namenska spletna gostovanja so.