Izbrati cenejše ali dražje spletno gostovanje?

Izbrati cenejše ali dražje spletno gostovanje?

Internet je relativno mlad medij, ki je ob svojih začetkih ponujal dosti manj, kot ponuja danes. Stvari so se v približno dvajsetih letih precej spremenile – veliko možnosti, povezanih z internetom, je tako postalo lažje dostopnih. Ena najpomembnejših storitev, ki so v teh letih zelo napredovale je tudi spletno gostovanje. š e kako desetletje nazaj spletno gostovanje ni bilo dostopno vsakomur, saj je bilo relativno drago, poleg tega je obstajalo zelo malo podjetij, ki so ponujala spletno gostovanje. Danes je tovrstnih podjetij ogromno, njihove storitve pa so postale tudi precej cenejše. Koliko cenejše? Odvisno od ponudnika spletnih gostovanj – eni so smešno poceni, drugi malce dražji.

Torej – izbrali ste ime svoje domene, zdaj pa ne veste, katerega ponudnika spletnih gostovanj izbrati – cenejšega, ki ponuja samo osnovne storitve, ali dražjega, ki vam za večjo ceno nudi tudi precej več možnosti. Realnost je taka, da vse več ljudi izbira cenejša spletna gostovanja, saj tako prihranijo kar nekaj denarja. Ostali izbirajo dražje, uveljavljene ponudnike gostovanj, saj prisegajo predvsem na preizkušeno kakovost in veliko dodatnih opcij. Da vam olajšamo izbiro ponudnika spletnih gostovanj, spodaj predstavljamo nekaj očitnih prednosti in pomanjkljivosti cenejših spletnih gostovanj.

Prednosti

PrednostiNajbolj očitna prednost cenejših spletnih gostovanj je seveda cena. Z izbiro cenejšega ponudnika lahko precej zmanjšamo svoje stroške, kar je v današnjih časih gospodarske krize še posebej pomemben kriterij. Na splošno sicer velja prepričanje, da so cenejše stvari vedno slabše kakovosti, v realnosti pa temu seveda še zdaleč ni tako. Cenejša spletna gostovanja so lahko zelo kakovostna, saj ponujajo veliko prostora in velike hitrosti prenosov podatkov. To pa je v bistvu tudi vse, kar potrebujete za uspešno delovanje vaše spletne strani. Cenejše spletno gostovanje pogosto izbirajo manjša in srednja podjetja ali nezahtevni posamezniki, saj jim je najpomembneje, da prihranijo čim več denarja.

Pomanjkljivosti

PomanjkljivostiNajvečji problem pri izbiri cenejših ponudnikov gostovanj na spletu je pogosto varnost. Cenejši ponudniki namreč pogosto nudijo gostovanje več spletnih strani na istem spletnem strežniku (deljeno spletno gostovanje), kar zagotovo pomeni zmanjšano varnost vaše spletne strani. Prav tako je pri cenejših ponudnikih spletnega gostovanja lahko velik problem slabša tehnična podpora za uporabnike storitev. V današnjem času velika večina ponudnikov sicer nudi pomoč svojim uporabnikom, vendar si lahko pri večjih (in dražjih) ponudnikih ponavadi zagotovite podporo in pomoč pri težavah 24 ur na dan.

Izbira gostovanja je odvisna predvsem od vaših želja in potreb. Če je vaša spletna stran preprosta in nezahtevna, se verjetno najbolj izplača cenejši ponudnik spletnega gostovanja. Če ste kot uporabnik zahtevnejši – želite najboljše in najhitrejše delovanje, veliko možnosti in konstantno podporo vašega ponudnika, za vas seveda ne bo problem niti malce dražje spletno gostovanje.