Leto 2017 v znamenju HTTPS

Leto 2017 v znamenju HTTPS

Namestitev SSL certifikata na spletno stran je bilo do zdaj priporočljivo, kmalu pa bo postalo nujno. Google je namreč javno objavil, da bo njegov brskalnik Chrome začel povezavo HTTPS pričel jemati zelo resno. Od januarja 2017 se bodo uporabnikom na spletnih mestih, dostopnih prek klasične HTTP povezave, pričelo pojavljati varnostno obvestilo “Not secure” na vrhu brskalnika – na levi strani spletnega naslova.

Sprva bo varnostno obvestilo prisotno le v “incognito window” oz. v zasebnem načinu brskanja po spletu, kjer uporabniki pričakujejo večji nivo zasebnosti. Kasneje pa bodo obvestila vidna tudi v običajnem načinu, in sicer na spletnih straneh, kjer so prisotni obrazci za prijavo v sistem. Torej na straneh, kamor lahko vpišemo uporabniško ime in geslo.

Na spodnji sliki si lahko ogledate, kako vrstica z URL naslovom v brskalniku Chrome izgleda trenutno (verzija 53) in kako bo izgledala v letu 2017 (verzija 56).

Google Chrome - obvestilo

Spletni mojstri se strinjajo, da je to pravi korak k izboljšanju nivoja varnosti na spletu. Pri spletnih straneh, dostopnih na zavarovani HTTPS povezavi, se med pošiljanjem in prejemanjem vsi podatki šifrirajo, dešifrira pa jih lahko le uporabnik, kateremu so podatki namenjeni. Prestreženi podatki s strani tretjih oseb so torej povsem neuporabni, saj jih je brez ustreznega šifrirnega ključa praktično nemogoče prebrati.

SSL certifikati NEOSERVSvetujemo vam, da prehod na HTTPS opravite čim prej in se na ta način izognete morebitnim kasnejšim težavam. Kar morate storiti, je, da kupite SSL certifikat in ga namestite na svojo spletno stran.

Priporočamo vam nakup SSL certifikata pri ponudniku NEOSERV, kjer vam bodo pomagali pri namestitvi, poleg tega pa so njihove cene zares ugodne. Najugodnejši je SSL certifikat Comodo PositiveSSL, ki je na voljo za 19,90 €.

Naj za konec zapišemo še, kakšne posledice bo imela odločitev, da SSL certifikata ne namestite, in da torej ostanete na nezavarovani HTTP povezavi. Na vaši spletni strani se bo uporabnikom brskalnika Chrome prikazovalo obvestilo “Not secure“, ki bo del obiskovalcev odgnalo. Če želite obdržati obiskovalce na strani, je investicija v SSL certifikat nujna.

Le vprašanje časa je, kdaj bodo brskalniku Chrome sledili tudi drugi brskalniki, kot so Mozilla Firefox, Safari, Opera in Internet Explorer. Po našem mnenju kmalu.