Kdaj in kako .SI domeno prenesti drugam?

Prenos .SI domene

Morda se zdi komu vprašanje iz naslova povsem nepotrebno, a dejstvo je, da je kar nekaj razlogov, ki vplivajo na to, da se nam prikrade v misli. En skupek se nanaša na to, kdaj se odločiti za prenos domene, drugi pa na samo izvedbo le tega. Ko se pojavi dovolj tehten razlog za prenos domene .SI k drugemu registrarju, vsekakor ni smiselno čakati. Na srečo je tudi sam postopek precej enostaven, tako da je prenos načeloma opravljen relativno hitro.

Kdaj oziroma zakaj domeno .SI prenesti drugam?

Eden od ključnih faktorjev za prenos domene k drugemu registrarju je (kot pri vseh drugih rečeh) cena. š e posebej kadar imate v lasti več .SI domen, ni povsem vseeno, ali vas domena letno stane 10 € ali 18 €. V Sloveniji imamo skoraj 100 registrarjev domen in verjemite, da vsi nimajo enakih cenikov.

Seznam registrarjev

Imate zakupljeno večje število domen? š e en dober razlog za zamenjavo registrarja je v primeru, da imate v lasti veliko .SI domen, ki so razpršene naokoli pri različnih registrarjih. Kadar koli želite poiskati kakšne podatke, morda urediti DNS naslove ali WHOIS podatke, se morate prebijati skozi stare emaile, iskati dostopne podatki itd. Najbolje je imeti vse na kupu pri istem ponudniku, kjer lahko do domen dostopate z enim uporabniškim imenom in geslom.

Pomembna je tudi odzivnost registrarja. Se vam dogaja, da na vaše emaile ne odgovorijo več dni, tednov, morda celo nikoli?! š e en dober razlog za zamenjavo registrarja. Preverite ponudbo, preglejte forume na to temo in zagotovo boste hitro našli najprimernejšega registrarja za svoje .SI domene.

Kako domeno .SI prenesti drugam?

Sam prenos domene .SI od enega registrarja k drugemu sploh ni komplicirano dejanje. Za prenos k drugemu registrarju boste potrebovali EPP kodo, s katero boste dokazali, da gre resnično za vašo domeno. EPP koda je koda za avtorizacijo prenosa domene in vam jo lahko na zahtevo pošlje vaŠtrenutni registrar.

SHA-256 kalkulatorČe boste želeli prenesti več domen hkrati, to ne bo mogoče. Vsaka domena namreč potrebuje svojo EPP kodo. V primeru, da ne želite, da bi vaŠtrenutni registrar videl geslo EPP kode, lahko le-to kriptirate v spletnem generatorju gesel na Register.si in mu pošljete generirano SHA-256 kodo ali pa geslo posodobite sami v nadzorni plošči domene. Novemu registrarju nato pošljete EPP kodo, naprej pa bodo vse preostalo uredili pri njih.

š e en nasvet: če ste slučajno pozabili, kje ste registrirali svojo .SI domeno, to enostavno preverite na spletu, denimo na www.preveri.si. Gre za iskalnik, ki vam poleg podatka o registrarju izpiše tudi informacije, kdaj je bila domena registrirana, do kdaj je registrirana, kdo je njen nosilec, na katere strežnike je usmerjena in podobno.

Objavljeno v kategoriji: Domene