Prostor na strežniku

Prostor na strežniku

Izdelava spletnih strani za seboj nujno potegne tudi zakup prostora na spletnem strežniku, saj v nasprotnem primeru spletne strani nimajo kje gostovati in na internetu ne bodo vidne. Alternativa so seveda brezplačni strežniki, ki pa niso primerni za spletne strani podjetja ali posameznika, ki si na internetu želi resno nastopiti. Nihče ne bo gledal spletnih strani, na katerih se bohotijo oglasi tujih podjetij ali so večino časa nedosegljive.

Za resen nastop na internetu si morate izbrati zanesljivega ponudnika, ki vam bo znal svetovati, koliko prostora na strežniku potrebujete, hkrati pa vam ga bo po potrebi spreminjal in vam nudil tehnično pomoč. V primeru, da vam bo storitve spletnega gostovanja ponujal po ugodni ceni, je vse skupaj še toliko boljše.

Za gostovanje spletnih strani je predvsem važno, da veste, koliko prostora boste potrebovali za same spletne strani, koliko prostora na strežniku želite rezervirati za elektronsko pošto, podatkovne baze in druge aplikacije, ki jih moderna spletna stran potrebuje. Vedeti je treba, da prostora na strežniku ne zasedajo samo spletne strani, ampak vse, kar potrebujemo za gostovanje.

Multimedija

V prostor na disku na strežniku tako spadajo same spletne strani z vsemi slikami, foto galerijami in multimedijskimi vsebinami. Poleg tega nam prostor zaseda tudi elektronska pošta za domeno, ki jo gostimo na strežniku. Z uporabo napredne nadzorne plošče cPanel, ki je ponekod na voljo v slovenščini, je mogoče prostor, ki ga bodo zasedali posamezni poštni predali, enostavno razdeliti in omejiti.

Poleg samih spletnih strani in elektronske pošte vam bodo prostor na disku zasedale tudi podatkovne baze. Vsaka malo naprednejša spletna stran danes za svoje delovanje potrebuje vsaj katero izmed aplikacij, ki za svoje delovanje potrebuje podatkovno bazo. V podatkovne baze se shranjujejo podatki, ki jih za svoje delovanje potrebujejo popularni blogi, kot je WordPress ali CMS sistemi, kot sta na primer Joomla in Drupal.

V končni fazi moramo pri zakupu spletnega prostora upoštevati tudi dejstvo, da nam bodo dodaten prostor na strežniku zasedale dnevniške datoteke, iz katerih napredni programi za statistiko zajemajo podatke o številu obiskov spletnih strani, količini prenesenih podatkov, lahko tudi o državah iz katerih prihajajo obiskovalci in druge podatke, ki so pomembni pri strategiji razvoja spletne strani.

Kot lahko vidite, je zakup prostora za gostovanje spletnih strani kompleksna rešitev, ki ne pomeni zgolj diskovnega prostora za samo internetno stran ampak tudi za vse ostalo, kar potrebuje celostna spletna predstavitev. Prav zato je pomembno, da si za gostovanje spletnih strani izberete dobrega ponudnika.