Registracija domene

Registracija domene

Verjetno je ena izmed prvih stvari na katero boste pomislili, ko se boste odločali za nastop na internetu, registracija domene. Izkušenim uporabnikom interneta registracija domene in izbira ponudnika spletnega gostovanja običajno ne predstavljata problema. Vsi imajo že izbrane ponudnike, ki so za njih najbolj ugodni in jim ponujajo kar se da širok nabor storitev.

Za začetnika stvari po navadi niso tako jasne, prevelika količina informacij in dezinformacij na internetu, pri odločitvah kot je registracija domene, večkrat povzročajo zmedo. Dobro je, da si vsak, ki želi registrirati domeno, najprej razjasni vsaj osnovne pojme.

Domena, lahko tudi spletna ali internetna domena je unikatno ime, ki je sestavljeno iz nekega imena in končnice, ki sta ločena s piko, npr.: domena.si. Pri izbiri imena imate proste roke, važno je, da ime še ni zasedeno. Najpogosteje se za ime domene uporabi ime podjetja, za katerega želite registrirati domeno. Ostale možnosti so tudi ime storitve ali izdelka, ki ga ponujate, pri osebnih spletnih straneh pa je odločitev za domeno ponavadi stvar vsakega posameznika.

Pri izbiri končnice za registracijo domene se stvar malo zaplete. Na voljo je ogromno število končnic. Priporočeno je, da registrirate domeno s končnico države v kateri imate sedež podjetja, za Slovenijo torej končnica .si. Vsekakor se lahko pri registraciji domene odločite tudi za ostale domenske končnice, najpogosteje so to .com, .net ali .eu.

.si domena

š e pomembnejša kot je izbira domene je prav gotovo izbira pravega registrarja. Na spletu je ponudnikov registracije domen ogromno. Najboljša izbira so seveda registrarji, ki so na raznih forumih ocenjeni kot dobri in imajo ugodne cene.

V zadnjem času je tudi v Sloveniji na voljo kar nekaj registrarjev, ki poleg registracije domene ponujajo tudi ostale spletne storitve. Pri izbiri pazite, da ponudnik ne bo registriral domene v svojem imenu, saj ne boste mogli samostojno upravljati z njo. Dobri registrarji tega ne počnejo, še več – poleg same registracije domene vam nudijo tudi brezplačno urejanje registrirane domene preko nadzorne plošče.

Cene registracije domene so različne. Dobro je, da pred nakupom domene primerjate različne cene pri različnih ponudnikih registracije domen. Kot pri nakupu ostalih stvari se je tudi pri registraciji domene dobro držati ponudb ustaljenih registrarjev, ki vam po možnosti ob nakupu domene nudijo tudi nižjo ceno spletnega gostovanja ali kako drugo ugodnost, npr.: kode za popust, ob nakupu drugih storitev vezanih na gostovanje spletnih strani.

Objavljeno v kategoriji: Domene