Spletno gostovanje – osnovni pojmi

Spletno gostovanje – osnovni pojmi

Za vse, ki se prvič srečujete s spletnim gostovanjem, registracijo domen in nasploh izdelavo spletnih strani, je obilica spletnih strani, ki storitve spletnega gostovanja ponujajo, prej težava, kot prednost.

Velikokrat velja, da se je vsaj začetniku na področju interneta težko znajti. Iz ogromnega  števila informacij, tudi zavajajočih, je težko izbrati ponudbo, ki je za posamezno podjetje ali posameznika primerna, tako cenovno kot tudi po številu storitev, ki jih ponuja.

Spletno gostovanje (ang. Hosting)

V osnovi lahko vse, kar potrebujete za kakovostno spletno gostovanje, razdelimo na tri stvari: prostor na strežniku, registracijo domene in kakovostno nadzorno ploščo v slovenskem jeziku. Vsak ponudnik spletnega gostovanja vsaj nekaj od naštetega običajno nudi, zato je dobro vedeti, kako izbrati pravega.

Spletno gostovanje – zakup prostora

Prostor, ki vam ga ponudnik spletnega gostovanja nudi, se običajno meri v MB – mega bajtih. Izogibajte se ponudnikom, ki vam za 20 in več evrov na mesec ponujajo 100 ali manj MB prostora. Danes je prostor na strežnikih bolj poceni kot je bil še pred nedavnim in tudi potrebe gostujočih strani so večje. Treba se je zavedati, da prostor za spletno gostovanje ne zavzema le prostora za spletne strani, tukaj je treba prišteti še prostor za elektronsko pošto in podatkovne baze, ki jih vsaka resna spletna stran potrebuje.

Priporočeno je, da izbirate med ponudniki, ki vam že v startu ponujajo 1000 MB ali več prostora, in to po zares ugodnih cenah.

Registracija domen

Tudi pri registraciji domene je treba biti pozoren na ceno in pogoje, ki nam jih ponudnik nudi. V nobenem primeru ne smete pustiti, da vam ponudnik registrira domeno v svojem imenu. Na ta način vas lahko veže nase, zato se brez zapletov in težav ne morete preseliti na drugo spletno gostovanje.

Ponudnik mora omogočati, da domeno preko njega registrirate sami. Omogočati vam mora tudi, da preko nadzorne plošče z domeno in domenskimi zapisi upravljate sami. Na ta način boste imeli popoln nadzor nad svojim spletnim gostovanjem in registriranimi domenami.

Nadzorna plošča

Danes le še redki ponudniki poleg ostalih storitev ne ponujajo tudi dostopa do nadzorne plošče, ki vam omogoča samostojno upravljanje z domenami in prostorom na strežniku. Poleg tega je z nadzorno ploščo mogoče upravljati tudi s predali za elektronsko pošto, nameščati razne aplikacije in podatkovne baze ter ostale napredne nastavitve.

Nadzorna plošča cPanel v slovenščini

Pametno je, da si izberete ponudnika, ki vam za uporabo nadzorne plošče ne zaračunava dodatnih stroškov in ima na voljo nadzorno ploščo v slovenščini. Vsekakor je najboljša izbira nadzorna plošča cPanel, ki je standard v svetu spletnega gostovanja in omogoča vse našteto.