Gostovanje spletnih strani definira več karakteristik

Karakteristike gostovanja spletnih strani

Gostovanje spletnih strani je storitev, ki jo nudijo mnogi ponudniki. Samo od njih je odvisno, koliko bodo dali na kvaliteto, od nje pa je odvisno zadovoljstvo naročnikov. Če bodo naročniki s storitvijo zadovoljni, jo bodo priporočili dalje, kar je vsekakor dobro za posel ponudnikov. In če jim gostovanje spletnih strani zaradi določenih razlogov ne bo ustrezalo, bodo raje poiskali novega ponudnika. Pravzaprav je to še najmanj, saj bodo morda o ponudniku širili tudi slabo besedo, kar je nekaj, česar si podjetje zagotovo ne želi.

V nadaljevanju prispevka si preberite, kaj definira kakovostno storitev in zaupanja vrednega ponudnika gostovanja spletnih strani.

Kaj določa kvaliteto spletnega gostovanja?

Karakteristik, ki določajo kvaliteto gostovanja spletnih strani, je veliko. Med najpomembnejše sodijo:

  • zanesljivost
  • varnost
  • hitrost
  • podpora uporabnikom

Seveda na odločitev stranke poleg kvalitete storitve vpliva tudi njena cena. Zdi se nam, da večina ponudnikov raje nekoliko zniža ceno kot poviša kakovost, kar pa ni najbolje. Verjamemo, da je situacija težka, saj marsikdo ni pripravljen odšteti nekoliko višjega zneska za mnogo boljšo storitev. Pa vendar se pogosto dogaja, da naročniki zamenjajo ponudnika, ki jim omogoča gostovanje spletnih strani, in raje izberejo novega s sicer nekoliko višjimi cenami, a mnogo boljšo storitvijo.

Katera izmed karakteristik je najpomembnejša?

Podpora uporabnikomOdgovor na vprašanje ni tako enostaven, saj se lahko razlikuje od uporabnika do uporabnika. Seveda je najbolje, da ponudnik zagotavlja zanesljiv, varen in hitro odziven strežnik, na katerem bo spletna stran naročnika vedno na voljo, brez okužb ali napadov spletnih prevarantov, hkrati pa bo delovala hitro in odzivno. In če omenjen paket dopolnjuje še odzivna uporabniška podpora, lahko govorimo o kvalitetnem ponudniku, s čigar storitvijo ne bi smeli imeti nikakršnih težav.

Morda bi lahko rekli, da je najpomembnejša zanesljivost, saj nam v primeru, da spletna stran ni dosegljiva, spletno gostovanje kaj dosti ne pomaga. Po drugi strani pa je tudi počasno spletno mesto ‘neuporabno’, ker ga bo večina obiskovalcev zapustila, še preden se sploh prikaže vstopna stran. Pomembna je tudi varnost ter avtomatsko kreiranje varnostnih kopij, vendar slednje za dobro uporabniško izkušnjo ni nujno. Prav tako ni nujna tehnična podpora, kar pa seveda ne pomeni, da je vseeno, če jo cena gostovanja spletnih strani zajema ali ne. Nikoli namreč ne moremo vedeti, kdaj nam bo podpora prišla prav, vendar ko jo potrebujemo, je pogosto še kako pomembno, da se nanjo lahko obrnemo takoj.

Če ste opazili, da vaŠponudnik spletnega gostovanja ne izpolnjuje vseh kriterijev, ki smo jih predstavili v današnjem prispevku, povrh vsega pa vam za storitev zaračunava še visoko ceno, hitro pričnite z iskanjem novega. V kolikor vam novi ponudnik ne bo omogočil brezplačnega prenosa strani na svoj strežnik, nadaljujte z iskanjem boljšega ponudnika.