Kaj je reseller gostovanje?

Kaj je reseller gostovanje

Ste že slišali za reseller gostovanje? Če vam je tematika domača, potem ste o tej vrsti storitve po vsej verjetnosti že poučeni. V kolikor pa vam je tematika tuja, ne bo odveč, da bolj podrobono predstavimo reseller gostovanje, za katerega obstaja tudi lepša slovenska fraza: gostovanje za nadaljnjo prodajo.

Reseller gostovanje

Morda že iz slovenskega imena sklepate, za kaj točno bi v tem primeru šlo. Preprosto povedano gre za to, da pravna oseba pri ponudniku gostovanja zakupi storitev, ki jo imenujemo reseller gostovanje, nato pa storitev oddaja naprej končnim kupcem. Povedano drugače – podjetje zakupi spletni prostor, katerega nato oddaja tretjim uporabnikom.

In zakaj je to sploh smiselno?

Zato, ker naročnik, ki se je odločil za reseller gostovanje, sam oblikuje pakete za svoje stranke, prav tako pa tudi sam določi cene paketov. Tako lahko za vsakogar posebej sestavi paket po meri in seveda postavi nekoliko višjo ceno, kot za ta del spletnega prostora plačuje sam. S tem lahko tudi lepo zasluži, še posebej v primeru, če ima veliko strank in torej tudi veliko po meri izdelanih paketov.

Katere so ostale prednosti reseller gostovanja?

Vzdrževanje strežnikaReseller gostovanje je precej priljubljeno tudi zaradi dejstva, da za vzdrževanje strežnika skrbi ponudnik gostovanja. S tem se kupec, ki pri ponudniku naroči storitev, izogne morebitnim nevšečnostim, povezanim s samim strežnikom, poleg tega pa ima tudi precej manjšo odgovornost. Res je, da njegovi končni naročniki ne bodo zadovoljni, če jim spletne strani slučajno ne bodo delovale, še vseeno pa je bolje, da lahko naročnikom pove, da za zanesljivost strežnika skrbi ponudnik gostovanja in da bo težavo hitro odpravil.

Je reseller gostovanje primerno samo za podjetja, ki spletni prostor oddajo dalje?

V prvi vrsti je reseller gostovanje zagotovo namenjeno samostojnim podjetnikom in podjetjem, ki se ukvarjajo s spletnimi storitvami, npr. z izdelavo spletnih strani, in bi radi poleg svoje primarne storitve stranki ponudili nekaj več – spletno gostovanje. Verjetno se strinjate, da nekomu, ki bo ravno dobil spletno stran, in hkrati ve, da za delovanje strani potrebuje tudi spletno gostovanje, pride še kako prav, če lahko tudi strežniški prostor zakupi pri istem ponudniku. Vendar pa je potrebno omeniti, da reseller gostovanje še kako prav pride tudi spletnim uporabnikom, ki na spletu želijo gostovati večje število domen za lastne potrebe. Pri reseller gostovanju namreč ni omejitve domen, največkrat obstaja le omejitev prostora, ki je na voljo.