Najem strežnika doma ali v tujini?

Najem strežnika doma ali v tujini

Ena izmed značilnosti interneta je prav ta, da je globalen, torej dosegljiv po vsem svetu. V praksi sicer ne moremo vzpostaviti povezave prav v vsakem kotičku našega planeta, smo pa blizu interneta skoraj vedno, ko se nahajamo v bližini obljudenih krajev. Ta razširjenost in razvejanost interneta nudi veliko prednosti, ki jih ni težko našteti, prinaša pa tudi nekaj slabosti, predvsem za spletne mojstre, ki morajo skrbeti za dostopnost spletnih strani kadarkoli in iz kjerkoli. Čeprav si spletnih strani ne predstavljamo kot fizično obstoječih, se tudi te dejansko nekje nahajajo, in sicer na diskih spletnih strežnikov, ki so posejani po vsem svetu. Pri najemu strežnika za gostovanje spletne strani se tako pojavi vprašanje, katera lokacija strežnika je najboljša. Je bolje izbrati spletni strežnik doma ali v tujini?

Strežnik doma ali v tujini

Intuitivno bi najbrž raje izbrali domačega ponudnika spletnega gostovanja, kar je načeloma dobra izbira. Že domač jezik in bližina nudita občutek varnosti in zanesljivosti, a velikega pomena je tudi fizična lokacija strežnika, ki na krajši razdalji nudi boljši odzivni čas.

To se odraža v krajšem času nalaganja spletnih strani, kar pozitivno vpliva na obiskovalce in tudi na uvrstitve v spletnih iskalnikih. Dodatna prednost lokalnih strežnikov je včasih tudi ta, da lahko ponudnik gostovanja do njih fizično dostopa, kar sicer ni vedno mogoče. Tudi če je ponudnik gostovanja iz domače države namreč ni nujno, da so v isti državi tudi strežniki. Slovenski ponudniki pogosto uporabljajo strežnike v Nemčiji in drugih državah, zato je treba vedno vnaprej preveriti, kje bodo dejansko shranjene datoteke naše spletne strani.

SvetTudi z gostovanjem v tujini načeloma ni nič narobe. Za odtenek daljši odzivni čas strežnika lahko nadomestimo na druge načine, za izgubo pa kompenzirajo nekatere prednosti gostovanja v tujini. Najem strežnika v tujini se priporoča, če tudi ciljamo na tuji trg. Tako je spletna stran hitro dostopna obiskovalcem, pa tudi lokacija strežnika v njih zbuja nekaj več zaupanja. Seveda pa s tem izgubimo nekaj nadzora nad strežnikom, pa tudi na ponudnika gostovanja se navadno ne moremo toliko zanesti, kot bi se na domačega. Omeniti je treba, da je v tujini konkurenca med ponudniki spletnega gostovanja nekoliko bolj huda, kar se odraža tudi v nižjih cenah paketov gostovanja v primerjavi z našimi lokalnimi ponudniki. A pri spletnem gostovanju nedvomno velja, da je bolje plačati kvaliteto, kot pa prihraniti nekaj evrov in svojo odločitev kasneje obžalovati. Pred izbiro strežnika je treba torej dobro premisliti, katera možnost je najboljša, načeloma pa se bolj priporočajo domači ponudniki.