cPanel v primerjavi z drugimi nadzornimi ploščami

cPanel v primerjavi z drugimi nadzornimi ploščami

Svojo domeno in paket gostovanja urejate preko nadzorne plošče. Uporaba slednje vam lahko zelo poenostavi delo z vašo spletno stranjo, s funkcijami, ki jih ponuja, pa upravljate številne elemente svoje spletne prisotnosti. Na voljo je več kot dvajset nadzornih plošč, za vas pa smo testirali cPanel in še dve priljubljeni ter preverili njihove največje prednosti.

Lastnosti nadzornih plošč

Testirane nadzorne plošče imajo nekaj skupnih lastnosti, v nadaljevanju pa bomo podrobneje pogledali, kakšne so razlike med njimi.

Vse testirane nadzorne plošče omogočajo upravljanje:

 • z domenami (spletne domene, e-poštne domene …),
 • z e-pošto (e-poštni naslovi, preprečevanje nezaželene pošte …),
 • s FTP (uporabniški računi, nastavitve gesel …),
 • z bazami podatkov,
 • z varnostnimi kopijami,

Podrobnejši pregled posameznih nadzornih plošč

Testirali smo cPanel, Plesk in DirectAdmin ter preverili, kaj poleg zgornjih funkcionalnosti še omogočajo.

Nadzorna plošča cPanel

Med vsemi testiranimi je najbolj priljubljena nadzorna plošča cPanel. Njene največje odlike so enostaven uporabniški vmesnik, preko katerega urejate svoje domene in datoteke na paketu gostovanja, z enim klikom lahko ustvarite nov e-poštni naslov itd. Primerna je za lastnike spletnih strani ter reseller paketov, administratorje strežnikov in ponudnike spletnega gostovanja.

Nadzorna plošča cPanel

Druge pomembne prednosti nadzorne plošče cPanel:

 • Visoka odzivnost in hitro delovanje. Razvijalci cPanela so v zadnjih verzijah velik poudarek namenili hitrosti. Tako se na primer nov račun ustvari ali izbriše 10x hitreje kot v starejših različicah. Tudi poraba delovnega pomnilnika (RAM) se je zmanjšala za 25 %.
 • Velik nabor funkcij. Od testiranih nadzornih plošč ima cPanel največ funkcij in dodatkov, s katerimi lahko uporabnik na enostaven način upravlja svojo spletno stran in paket gostovanja.
 • Namestitev SSL certifikata. SSL certifikati so postali že obvezen del vsake spletne strani. Nadzorna plošča cPanel omogoča enostavno namestitev SSL certifikata – tako brezplačnega kot plačljivega. Nekateri ponudniki podpirajo tudi hitro namestitev brezplačnega certifikata Let’s Encrypt, ki jo je mogoče opraviti z le nekaj kliki.
 • DNSSEC in PowerDNS. cPanel prav tako podpira PowerDNS, ki omogoča zaščito DNS con posamezne domene preko sistema DNSSEC.

Seznam dodatnih prednosti je še dolg, zato na tem mestu omenimo samo še to, da so na voljo številni vodiči in navodila, kjer so razložene vse funkcije te daleč najbolj popularne nadzorne plošče.

Nadzorna plošča Plesk

Plesk je zelo priljubljena nadzorna plošča predvsem na ameriškem trgu. Uporabniški vmesnik je podoben tistemu od cPanela. Namenjena je tako začetnikom v svetu spleta kot tudi bolj izkušenim mojstrom.

Nadzorna plošča Plesk

Prednosti nadzorne plošče Plesk:

 • Kompatibilnost. Plesk je lahko nameščen na vse priljubljene operacijske sisteme, dodatno pa brez težav deluje tudi na sistemu Docker Hub.
 • Namestitev SSL certifikata z enimi klikom. Na podoben način kot cPanel tudi Plesk omogoča preprosto namestitev SSL certifikata. Edino slabost predstavlja nekoliko zahtevnejša nastavitev samodejnega podaljševanja, če uporabljate brezplačen SSL certifikat Let’s Encrypt.
 • Namestitev sistema WordPress z enim klikom. WordPress je najbolj priljubljen sistem za izdelavo spletnih strani. V nadzorni plošči Plesk ga lahko namestite z enim klikom.

Za razvijalce pa je pomemben predvsem podatek, da Plesk podpira različne PHP verzije, Ruby, Python in NodeJS.

Prednosti nadzorne plošče DirectAdmin

Nadzorna plošča DirectAdmin je od testiranih najbolj enostavna in ne podpira tako številnih funkcij kot prejšnji dve.

Nadzorna plošča DirectAdmin

Vseeno pa nadzorna plošča ponuja nekatere uporabne prednosti:

 • Administracijski računi. Hitro lahko dodajate administratorje in reseller uporabnike.
 • Reseller paketi. Administrator lahko z nekaj kliki ustvari različne pakete in določi funkcije in lastnosti, ki jih podpira posamezen paket.
 • Neomejeno število domen. Znotraj nadzorne plošče DirektAdmin lahko urejate neomejeno število domen, prav tako pa lahko ustvarite neomejeno število uporabniških računov.

Katere nadzorne plošče še obstajajo?

V tokratni objavi smo preverili samo tri najbolj priljubljene nadzorne plošče. Kot smo že zapisali, obstaja več kot 20 različnih nadzornih plošč, od tega so nekatere odprtokodne (brezplačne), drugo skupino pa predstavljajo plačljive. Mednje spadajo vse tri, ki smo jih podrobneje predstavili v tokratni objavi. Naj jih naštejemo samo nekaj, ki smo jih izvzeli iz današnjega testiranja: Core-Admin, Vesta, Webmin, InterWorx, Senotera, TZPanel, Virtualmin itd.

Katera nadzorna plošča je najboljša?

Verjetno ste že iz naslova razbrali, katera je naŠfavorit. Kot ste lahko prebrali, ima vsaka svoje prednosti in slabosti. Večino lastnosti in možnosti, ki jih ponujata Plesk in DirectAdmin, podpira tudi cPanel. Dodatno pa slednji omogoča še hitrejše delovanje in enostaven uporabniški vmesnik, ki je na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Tudi največji tržni delež (63 %) med nadzornimi ploščami govori v korist cPanela, zato naša izbira, katera nadzorna plošča je najboljša, ni bila pretirano težka.