Katero domeno registrirati: .SI ali .COM?

Registracija domene: SI ali COM

Odlično! Pred vami je nov projekt, ki terja postavitev spletne strani! Morda gre za spletno mesto, ki bo vstopna točka v vaše podjetje ali trženje storitve. Ne glede na to, čemu bo stran namenjena, pa vas na samem začetku čaka še nekaj drugih, pomembnih korakov.

Eden teh je zagotovo izbira domene in ustrezne domenske končnice. Je že tako, da Slovenci v tem primeru največkrat pomislimo na dve, in sicer .com in .si. Za katero se odločiti in ali ni morda bolje registrirati kar obeh? O vseh vidikih, ki se tičejo izbire, pa več v nadaljevanju.

Kdaj je domena .SI najboljša izbira?

Če bo vaša spletna stran v celoti namenjena slovenskim uporabnikom in bo njena vsebina v slovenskem jeziku, potem je .si vsekakor najboljša izbira. Gre za slovensko nacionalno domensko končnico, ki pri spletnih uporabnikih iz Slovenije vzbuja zaupanje.

Ko nekdo v spletnem iskalniku išče določene informacije in se pred njim pojavi seznam različnih spletnih strani, bo pozoren na dve zadevi. Kaj mu pove naslov in opis same strani ter kakšno domeno ima. Če si želi vsebine v slovenskem jeziku, potem bo zanj spletna stran s končnico .si vsekakor dobra izbira.

Domena .SI

Za domene s končnico .si velja, da so zelo transparentne, saj podatkov o lastništvu namreč ni mogoče skriti. Brez strahu, navedeni ne bodo vsi podatki, a vendarle dovolj, da je mogoče preveriti, za katero podjetje gre. V primeru, da je lastnik domene fizična oseba, pa bo viden njen e-poštni naslov.

Prav tako so domene s končnico .si cenovno zelo ugodne, saj so na voljo že za okoli 15 €. Pred registracijo domene se pozanimajte, pri katerem registrarju jo dobite po najugodnejši ceni. Svetujemo vam lahko registrarja NEOSERV, kjer zagotavljajo več kot 1000 domenskih končnic po najnižjih cenah v Sloveniji. Občasno so v teku tudi posebne akcije. Bo pa domena še cenejša, če jo boste registrirali za daljše obdobje.

In kdaj registrirati domeno .COM?

Za domensko končnico .com velja, da gre za najstarejšo in tudi najbolj priljubljeno končnico. Je svetovno znana in priznana ter jo je mogoče registrirati po zelo ugodni ceni. V resnici gre za končnico, s katero ne morete narediti napake – ne glede na to, v katerem jeziku bo vaša stran in komu bo namenjena. Lahko bi rekli, da je vedno dobra izbira.

Vendarle pa dodajmo še nekaj. Tudi če se odločite za domeno s to domensko končnico in bo stran v slovenskem jeziku, pa vendarle registrirajte tudi enako domeno s končnico .si. Gre namreč za to, da bi lahko v nasprotnem primeru domeno registriral nekdo drug in vam na ta način povzročil težave, saj bi bili lahko spletni uporabniki ob pojavljanju skoraj enakih domen precej zmedeni.

Domena .COM

Domenska končnica .com je med vsemi domenskimi končnicami daleč najbolj znana in najpogosteje uporabljena. Zaradi tega je izjemno dragocena za vsako podjetje ali spletno stran, ki želi pridobiti tržni delež na spletu. Ker je končnica .com tako splošno priznana, si bodo uporabniki verjetno lažje zapomnili vaš URL naslov, kot če bi izbrali drugo končnico, na primer .net ali .org.

Če boste registrirali tako domeno .si kot .com, postaviti pa želite spletno stran v slovenskem jeziku, vam vseeno svetujemo, da jo postavite na domeni .si. Z domene .com lahko naredite preusmeritev do domene .si, morda pa vam bo končnica .com prišla prav tudi kasneje, ko se boste odločili za postavitev spletne strani v angleškem jeziku.

Primerjava domenskih končnic .SI in .COM

Pri primerjavi obeh domenskih končnic je pomembnih več dejavnikov. Čeprav je obe varianti mogoče dobiti po ugodnih cenah, se cene lahko razlikujejo glede na to, pri katerem ponudniku opravite registracijo domene. Poleg tega je treba upoštevati tudi razpoložljivost obeh končnic.

Nikakor ni nujno, da boste za obe končnici »ujeli« prosto ime domene po svojih željah. V primeru, da želite registrirati isto domensko ime z obema končnicama, je pred vami le še več dela, potrpljenja in iskanja idej. Pa vendar se splača vzeti čas in dobro razmisliti. Na koncu je izbira odvisna predvsem od osebnih preferenc, ki temeljijo na vaših ciljih, ki jih imate postavljene za določeno spletno mesto ali podjetje.

Pri odločanju med tema dvema konkurenčnima možnostma pa ne pozabite, da ima prepoznavnost blagovne znamke pomembno vlogo pri tem, da si potencialne stranke zlahka zapomnijo vaš URL naslov in da vašemu podjetju hitreje zaupajo, kot če bi izbrali povsem drugo končnico. Zato ne glede na to, katero izberete – poskrbite, da bo odražala tisto, kar želite, da vaše podjetje predstavlja.

Objavljeno v kategoriji: Domene