Zakaj je kakovostno gostovanje vredno svojega denarja?

Zakaj je kakovostno gostovanje vredno svojega denarja?

Tisti, ki na tem področju nimajo izkušenj, si pogosto predstavljajo, da za postavitev in vzdrževanje spletne strani potrebujemo veliko denarja. To v osnovi gotovo ni res, saj lahko spletno stran svetovnemu spletu predstavimo povsem brez stroškov. Res pa je, da bomo v resno spletno stran morali vložiti nekaj evrov, kar pa še vedno ne predstavlja velikega finančnega bremena. Poleg same izdelave spletne strani bomo morali plačati vsaj še domeno in gostovanje. Domena predstavlja zanemarljiv strošek, pri katerem lahko brez nevarnosti prihranimo nekaj evrov z izbiro katerega izmed cenejših ponudnikov, medtem ko je treba ponudnika spletnega gostovanja izbrati bolj premišljeno.

Kakovostno gostovanje (https://www.neoserv.si/) je vredno svojega denarja, kar pogosto na lastni koži občutijo nadobudni spletni mojstri na začetku svoje internetne kariere. V želji po hitrem in poceni nastopu na spletu se namreč pogosto zgodi, da ugodna cena pretehta druge lastnosti gostovanja, kar skoraj vedno vodi v razočaranje.

Osnovno ceno spletnega gostovanja predstavljajo lastnosti strežnika, na primer prostor na disku, dovoljen mesečni prenos, število podatkovnih baz, FTP klientov, e-potnih naslovov in podobno. Pri tem sta cena in kakovost opazno povezana, saj bomo morali za zmogljivejši strežnik pač odšteti več denarja. Če bi bila cena gostovanja spletnih strani postavljena samo glede na zmogljivost strežnika, bi bili primerljivi paketi gostovanja tudi cenovno zelo podobni. A v praksi ni vedno tako, saj se ponudniki spletnega gostovanja razlikujejo tudi v nekaterih drugih lastnostih, pri katerih se še bolje izkaže, da je kakovost vredna svoje cene.

Odzivna podporaPogosto se zapostavlja pomen odzivne in uporabne podpore, ki nam lahko v primeru težav prihrani težke izgube, tudi finančne. Ob izpadu spletne strani namreč lahko ostanemo brez naročil ali prodaj, če takoj ne poskrbimo za rešitev težav. Pri tem najbolje pomaga uporabniška podpora, ki predstavlja delež cene kakovostnega ponudnika gostovanja spletnih strani. V podobno kategorijo sodijo nekatere dodatne storitve, na primer izdelovanje varnostnih kopij, pomoč pri prenosu spletne strani, možnost spreminjanja nekaterih nastavitev strežnika …

Od kakovostnega ponudnika spletnega gostovanja se torej pričakuje, da bo uporabniku ponudil še veliko več kot le prostor na strežniku in povezavo v internet, kar pa je treba seveda plačati. V nekaterih primerih so prednosti kakovostnih ponudnikov očitne, saj so nam takoj na voljo številne funkcije, ki bi jih pri cenejših ponudnikih iskali zaman, a pogosto se cena upravičuje skozi dolga leta brezhibnega delovanja strežnika, brez težav in zapletov. Izbira kakovostnega ponudnika spletnega gostovanja torej ni strošek, temveč investicija, ki se ob gladkem delovanju spletne strani hitro povrne.