Z WordPressom do spletne strani v enem dnevu

Z WordPressom do spletne strani v enem dnevu

Internet nam nudi milijarde različnih spletnih strani, na katerih najdemo najrazličnejše informacije. Te spletne strani se med seboj razlikujejo po vseh mogočih lastnostih, a imajo tudi veliko skupnega. Vse na primer gradijo strukturo svetovnega spleta, med seboj so povezane v ogromno omrežje, za svoje delovanje koristijo spletne strežnike … Tudi po sami vsebini so si spletne strani lahko podobne, čeprav imajo tu upravitelji že precej več svobode. Večina spletnih strani, katerih cilj je podajanje informacij, pa temelji na nekem sistemu za urejanje vsebine, ki skrbi za to, da je urejanje spletne strani enostavno in učinkovito. Med temi sistemi, imenovanimi CMS (Content Management System), po priljubljenosti izstopa WordPress, s katerim lahko v zgolj enem dnevu lastno spletno stran ustvari prav vsakdo!

WordPressWordPress je torej sistem za urejanje vsebine spletnih strani, ki poskrbi za to, da lahko z malo truda vodimo lastno spletno stran. Gre za orodje, ki postavi ogrodje spletne strani, katerega nato bogatimo z vsebino. WordPress je primeren predvsem za postavitev spletnih predstavitev, namenjenih podajanju informacij, zaradi enostavne zasnove, priljubljenosti in modularne razširljivosti pa je možno sistem uporabiti za celo vrsto drugih namenov, tudi za postavljanje spletnih trgovin ali strani z drugimi naprednejšimi funkcionalnostmi. Postavitev spletne strani tako obsega le namestitev sistema WordPress, ki jo opravimo z nekaj kliki, nato pa preko priročnega spletnega vmesnika že urejamo izgled in vsebino spletne strani.

Kljub temu, da je WordPress med najbolj priljubljenimi sistemi za urejanje vsebine, je vsaka spletna stran še vedno edinstvena, saj je sistem možno zelo prilagoditi, od izgleda do funkcionalnosti. Kot smo omenili, na tem sistemu temeljijo tako enostavni blogi kot tudi obširne spletne trgovine. Enostavnost namestitve in uporabe, prilagodljivost in splošna učinkovitost so že zadostni razlogi, zakaj se lotiti izdelave spletne strani s tem orodjem.

Spletni prostorVseeno pa moramo pred postavitvijo WordPressa poskrbeti za to, da imamo pripravljen spletni prostor in naslov za našo spletno stran. Najprej moramo zakupiti spletno gostovanje – strežnik, preko katerega bo naša nova spletna stran vedno na voljo širnemu svetu. Strežnike za nas upravljajo ponudniki spletnega gostovanja, sami pa imamo dostop do vseh potrebnih nastavitev in seveda samih datotek spletne strani. Naslednji korak pa je registracija domene, naslova spletne strani, preko katerega bodo obiskovalci lahko prispeli na pravo stran. Domena obiskovalca preusmeri na pravi strežnik, kjer je gostovana spletna stran. Če to dvoje pravočasno opravimo, lahko s sistemom WordPress zares postavimo spletno stran že v enem dnevu!