Bo deljeno gostovanje zadoščalo?

Bo deljeno gostovanje zadoščalo

Odločitev o spletnem gostovanju od naročnika zahteva tudi izbiro oblike storitve. Med katerimi oblikami lahko izbiramo? Najbolj razširjeno je deljeno spletno gostovanje, sledita mu reseller in VPS gostovanje, vse bolj je v uporabi tudi gostovanje v oblaku, medtem ko se za namenski strežnik odločijo le redki, saj gre za precej dražjo storitev, ki jo potrebujejo le večja podjetja in najbolj zahtevni spletni mojstri.

Deljeno gostovanje

Na spletu je moč zaslediti precej člankov in debat na forumih, ki so usmerjena v deljeno spletno gostovanje. To pravzaprav ne preseneča, saj gre za daleč najpogostejšo storitev, ko govorimo o hostingu. Nekateri deljeno gostovanje zagovarjajo, medtem ko drugi v njem vidijo določene slabosti, ki naj jih bolj napredne oblike gostovanja ne bi imele. Naj že kar na tem mestu opozorimo, da je kritike potrebno jemati z rezervo, saj je večina zapisanega verjetno že kar nekaj časa na spletu, stvari pa so se v zadnjih letih precej spremenile.

Večinoma so kritike usmerjene v počasno delovanje spletnih strani. Deljeno spletno gostovanje pomeni, da je več spletnih strani postavljenih na istem strežniku, zato res lahko pride do preobremenitve. Seveda je vse odvisno od ponudnika spletnega gostovanja, ki s svojo politiko poslovanja določi, koliko spletnih strani oziroma domen bo postavil na strežnik in kako bo zapolnil njegove prostorske kapacitete. Odvisno je tudi od tehničnih specifikacij samega strežnika.

Najboljši ponudniki se zavedajo, da lahko v boju s konkurenco zmagajo le, če strankam ponudijo odlično storitev po dostopni ceni. Za primer si lahko pogledamo ponudnika Neo-Serv, katerega primarno dejavnost poleg registracije domen predstavlja prav deljeno spletno gostovanje. Z uporabo sodobne strežniške opreme Dell ni nikakršnih težav s preobremenitvijo strežnikov, hkrati pa ponudnik vrši nadzor tudi nad številom domen, ki gostujejo na posameznih strežnikih. Poleg tega so z nakupom SSD diskov v podjetju dokazali, da se zavedajo, kako pomembna je danes stalno nadgrajevanje strežniške opreme.

Nadgradnja strežniške opreme

Pa se vrnimo k začetnemu vprašanju, ali bo deljeno spletno gostovanje zadoščalo. Za povprečnega uporabnika, ki se želi na spletu predstaviti z manjšo ali srednje veliko spletno stranjo, zagotovo. Tudi tisti, ki želijo postaviti večji portal ali spletno trgovino na zahtevnejši platformi, kot je npr. Magento, se lahko odločijo za deljeno gostovanje, vendar pa morajo pred zakupom dobro preveriti ponudnika gostovanja. Pri kakovostnem ponudniku bo zahtevna spletna stran (ob predpostavki, da bo le-ta optimizirana) delovala povsem zadovoljivo, medtem ko bo izbira nekakovostnega ponudnika prav gotovo privedla do zamenjave ponudnika ali oblike gostovanja. In glede na to, da je deljeno spletno gostovanje veliko cenejše od drugih oblik, bo vsekakor bolje, da zamenjamo ponudnika.