Najpomembnejši triki pri registraciji domen

Najpomembnejši triki pri registraciji domen

Registracija domene je dandanes najenostavnejše opravilo na svetu; svojo želeno domeno lahko registriramo kar od doma, celoten postopek pa nam vzame le nekaj minut in ne dosti več evrov. Vendar pa ne smemo pozabiti, da je treba pri registraciji domene upoštevati nekaj preprostih trikov.

Dolžina imena domene

Pri izbiri svoje spletne domene je zato potrebno biti zelo previden. Ena najpomembnejših odločitev v zvezi z novo domeno je njena dolžina. Najučinkovitejše so ponavadi najkrajše domene, saj pri vpisu v spletni brskalnik tako zgubimo najmanj dragocenega časa. Prav tako pa si jih bodo stranke oziroma obiskovalci lažje zapomnili in priklicali v spomin, ko jih bodo potrebovali. Veliko podjetij nudi registracijo domen, ki dovoljuje dolžino vse do 63 znakov. Včasih lahko takšna dolžina seveda zelo koristi svojemu namenu, v veliki večini primerov je bolje ime domene čim bolj minimalizirati. Domena  z imenom SpletnaStranKjerLahkoViditeSlikeZivali.com najbrž ne bo zelo uspešna. Preprosteje je ponavadi bolje.

Izbor domenske končnice

Zelo pomembna je tudi izbira končnice domene. Pri nas je običajno prva (in tudi najbolj logična) izbira končnice .si, ki seveda označuje lokacijo znotraj naše države. Če je osnovni namen spletne strani poslovni, je vredno razmisliti tudi o .com, saj to končnico pri svojem spletnem iskanju predvideva največ internetnih uporabnikov, je pa tudi najstarejša in najbolj prepoznavna. V zadnjih nekaj letih, ko se povečuje evropska integracija, so zelo priljubljene tudi domene s končnico .eu.

Zakup več domenskih končnic

V večini primerov se zelo izplača zakupiti isto domeno z več različnimi končnicami hkrati (domena.si, domena.net, domena.com, domena.eu …). Tako se lahko zavarujemo pred morebitnimi konkurenti, ki nam poskušajo ukrasti izbrano ime in s tem ogroziti zgrajeno prepoznavnost.

Več domenskih končnic

Vse več ljudi se danes ukvarja tudi z namensko registracijo določenih domen, katerih imena so v splošni rabi, saj jih lahko kasneje prodajo za več denarja dejanskim uporabnikom.

Registracija domen – več hkrati – se lahko opravi zelo hitro, stroški pa tudi niso zelo visoki. Proste domene lahko zlahka in hitro preverimo na specializiranih straneh, ki so namenjene ravno brskanju po že obstoječih domenah.

Objavljeno v kategoriji: Domene