Kdaj izbrati spletno gostovanje v tujini?

Spletno gostovanje v tujini

Če ste se odločili za svojo spletno stran, je ob običajnih pogojih gotovo najboljše, da ta gostuje na strežniku, ki se nahaja v Sloveniji. Zakaj in kdaj je lahko spletno gostovanje v tujini boljša izbira, pa smo vam razložili v nekaj preprostih odgovorih.

1. Spletno gostovanje v Sloveniji je najboljša izbira za slovenske strani.

Večina podjetnikov in posameznikov iz Slovenije se odloči, da bodo imeli spletno stran, namenjeno uporabnikom iz Slovenije – torej tudi v slovenskem jeziku. V tem primeru se je najbolje odločiti za domeno s končnico .si in tudi za slovensko gostovanje. Zakaj? Uporabniki iz Slovenije bodo tako najhitreje dostopali do spletnih strani, založniki pa bodo imeli v primeru težav precej manj preglavic. Spletno gostovanje namreč ni zgolj zakup prostora na strežniku za informacije, temveč tudi zakup podpore. S plačilom gostovanja si zagotovimo, da bo ponudnik gostovanja skrbel, da z delovanjem strani ne bo prav nobenih težav.

Seveda vsi vemo, da je v praksi nemogoče popolnoma preprečiti, da ne bi kdaj prišlo do delne ali popolne omejitve dostopa. Pogosto se ta pojavi pri nadgradnjah in rednem vzdrževanju strežnikov, včasih pa tudi zaradi zlonamernih napadov. Kako koli: ko ugotovimo, da naša spletna stran ne deluje, je dobro imeti sogovornika, do katerega pridemo v čim krajšem času, ter ga tako opozorimo na težavo. Če je ponudnik gostovanja v Sloveniji, enostavno pokličemo. Če se nahaja nekje na drugem koncu sveta, to ni vedno mogoče, pogosto nihče ne dvigne telefona, soočamo se z jezikovnimi težavami …

2. Spletno gostovanje v tujini za strani, namenjene širšemu krogu uporabnikov.

Vsi se zanašamo na to, da sodobne tehnologije omogočajo popolno povezanost sveta. Res je, a v teh povezavah so lahko tudi težave, ki povzročajo zamude. Če imate spletno stran, namenjeno uporabnikom iz drugega dela sveta, morate poskrbeti, da bo povezava med njihovim računalnikom ter vašo spletno stranjo kar najhitrejša. A kadar je treba čez množico križišč in skozi nešteto ovinkov, to ne gre. V tem primeru se velja odločiti za spletno gostovanje v tujini, ki tujim uporabnikom glede na lokacijo omogoča najboljšo odzivnost. Nič ni namreč bolj neprijetno kot dolgo čakanje na prikaz spletne strani, še huje pa je, če je uporabnik opozorjen, da je čas za nalaganje celo potekel. Gotovo bo naslednjič kliknil na drugo stran, saj naša pač ne more zadostiti njegovim zahtevam.

Odločitev za gostovanje doma ali v tujini torej ni stvar prestiža ali denarja, temveč predvsem odločitev zaradi uporabnosti oziroma praktičnosti.