Varnost na spletu: težave, tveganja in nevarnosti

Varnost na spletu

Kadar svetovni mediji oznanijo, da je bila katera od večjih spletnih strani, ki velja za vplivno na globalnem nivoju, napadena s strani nepridipravov ali pa se je tem uspelo dokopati do občutljivih podatkov v kakšnem izjemno zavarovanem sistemu, si lastniki majhnih spletnih strani oddahnemo. Rečemo si, da je še dobro, da je naša spletna stran premalo pomembna, premalo zanimiva, morebiti zgolj lokalno zastavljena, predvsem pa na njej ni podatkov, ki bi “dišali” hekerjem.

Seveda je takšno mišljenje napačno. Prav vsak posel in prav vsaka spletna stran je lahko še kako privlačna za napad. Tudi v primeru, da se poslužujete najnovejših zaščit, ne morete biti 100-odstotno varni, kajti z vsako novo tehnološko domislico za povečanje varnosti se hkrati porodijo tudi zamisli, kako to varnost zaobiti oziroma jo razbiti. Zaradi tega se velja podučiti, kakšne grožnje in kakšna varnostna tveganja lahko prizadenejo tudi vas.

Zakaj prihaja do napadov?

Hekerji nimajo enega skupnega cilja, povodi za napade so različni. Nekateri želijo priti do zaslužka, drugi do informacij, tretji bi se radi dokazali kot mojstri, ki jim je napad na visoko zavarovan sistem izziv zgolj zato, da dokažejo, kaj zmorejo. Kaj je tisto, česar si nepridipravi najpogosteje želijo?

Seznam dejavnikov tveganja in nevarnosti se šteje v deset tisočih, vendar jih lahko združimo v štiri večje skupine:

  • prestrezanje osebnih in drugih občutljivih podatkov;
  • dostop do osebnih in občutljivih podatkov, poseg v njih oziroma njihova kraja;
  • spreminjanje kode spletne strani, kar vpliva na prikaz spletne strani uporabnikom;
  • preprečevanje delovanja spletne strani oziroma dostopa do nje.

Kdo je najbolj izpostavljen?

Da se vas lotijo hekerji, vsekakor ni potrebno, da je vaša stran pomembna, velika, priznana … Pogosto prihaja tudi do napadov na majhna spletna podjetja, ki niti ne vedo, zakaj bi se komu zdela zanimiva. Kdaj ste ogroženi tudi sami?

Email zlorabaVedno so privlačne strani, pri katerih je z napadom mogoče dobiti osebne informacije. Pri tem ne gre zgolj za finančne podatke, temveč tudi za podatke, s katerimi je mogoča kraja identitete ali kakršno koli drugo okoriščanje. Že “mailing lista” oziroma nabor naslovov elektronske pošte je lahko nekaj mamljivega, saj omogoča, da te podatke nepridipravi izkoristijo za razpošiljanje virusov ali morda celo zgolj oglasnega materiala za svojo korist.

Razmišljate o varnosti na spletu (Vortex.si) predvsem zato, ker ne želite, da bi občutljivi podatki prišli v roke konkurenci? Hekerji podatkov informacij s področja posla, politike in podobno večinoma ne potrebujejo sami, znajo pa z njimi trgovati in jih za primerno ceno prodati najboljšemu ponudniku. Če imate v digitalni obliki informacije, ki predstavljajo vašo poslovno skrivnost, potem ste potencialna tarča.

Manjša podjetja kot pogosta tarča napadov

Napadi na manjša podjetja predstavljajo kar tretjino vseh napadov. Zakaj? Ker manjša podjetja in manjši spletni založniki precej malo sredstev namenjajo zaščiti. Ta je ravno zaradi prepričanja, da niso zanimivi, precej slaba – in jih naredi za enostavno tarčo. Morda vas hekerji ne bodo napadli povsem načrtno zaradi ničesar, kar vedo, da jim bo koristilo, bodo pa preverili in pregledali vaše varovanje, in če se bo izkazalo za slabo, boste takoj ogroženi. Ko napadejo, lahko nenazadnje odkrijejo kaj zanimivega, sicer pa jim je dovolj že to, da boste morali vložiti denar, da bodo vaši podatki spet dostopni in v starem stanju.

Heker

Ste sami majhni in nepomembni, a sodelujete z velikimi? Tudi to je razlog, da se lotijo prav vas. Z vašo pomočjo lahko pridejo do marsičesa, kar jim koristi pri napadu na velike, saj se lahko vaši podatki uporabijo za dostopanje do njih. Vaši dobavitelji in vaše stranke so v nevarnosti.

Težave lahko nastopijo tudi zgolj zaradi tega, ker nekomu ne ustrezajo vaša prepričanja ali jim ni všeč, kaj predstavljate. Tu pogosto niti ne gre za materialno korist, temveč za različna filozofska stališča. Nasprotniki kapitalizma napadajo finančne institucije. Nasprotniki farmacevtske industrije promotorje cepiv. Nasprotniki splava ginekološke klinike. Kadar koli ste nekomu politični, gospodarski, verski, socialni ali kakršen koli drug nasprotnik, je vaša varnost ogrožena. To pa pomeni, da je potrebno vedno skrbeti za zmanjšanje tveganja in si zagotoviti najsodobnejšo zaščito.