Kaj je SSL certifikat?

SSL certifikat

Certifikati so potrdila, s pomočjo katerih se dokazuje kakovost na različnih področjih. Certifikat tako jamči, da smo bili preverjeni s strani neke institucije, ki je pooblaščena za podeljevanje “plusov in minusov” oziroma za podeljevanje izkazov o kakovosti. Certifikat je potrdilo, ki našim strankam potrdi, da ustrezamo vsem predpisanim zahtevam za določeno potrdilo in vedno ravnamo v skladu z njim.

V gospodarstvu gotovo vsi poznamo certifikat kakovosti ISO, na področju spleta pa bi lahko rekli, da mu je enakovreden SSL certifikat. Ta priča, da je naša spletna stran v skladu z zahtevami, zaradi katerih so lahko njeni uporabniki prepričani, da ne bodo oškodovani in da jim je na voljo kakovostna in varna storitev.

SSL certifikati zagotavljajo varnost

SSL certifikat uporabniku spletne strani pove, da se nahaja v varnem okolju, kjer ga ne bo nihče skušal pretentati ali izkoristiti. Podatki, ki si jih izmenjuje s spletno stranjo, so zaščiteni. Ne glede na to, ali posreduje podatke o svoji bančni kartici ali zgolj elektronski naslov ali ime in priimek, je lahko prepričan, da tega nepooblaščeni ne bodo mogli izkoristiti. Podatki se namreč izmenjajo šifrirano, torej nihče ne more ukrasti številke kartice ali drugih informacij, ki bi lahko na primer služile za krajo identitete. Pretok med računalnikom uporabnika in strežnikom je zanesljiv, saj je poskrbljeno za kriptografski protokol.

š ifriranje podatkov

SSL certifikati se ravno zaradi tega priporočajo vsem spletnim stranem in spletnim prodajalnam, kjer uporabniki aktivno sodelujejo tako, da posredujejo najrazličnejše informacije o sebi. Ali stran ima SSL certifikat, torej preverimo vedno, ko se na neko spletno stran registriramo, ko oddamo oglas ali naročilo, ko želimo sodelovati s komentarjem kot registriran uporabnik, kadar ob povpraševanju posredujemo svoj naslov, telefon, elektronsko pošto. Spletne zlorabe imajo namreč veliko oblik in se ne nanašajo vedno zgolj na podatke, ki omogočajo neposredno finančno okoriščanje.

Kakšni SSL certifikati so na voljo?

Najbolj pomembno je, da izberete certifikat, ki je vreden zaupanja, torej ga izdaja organizacija, ki tudi sama velja za zaupanja vredno. Ob takšnih certifikatih se bo vaša stran med zadetki v iskalniku uvrščala višje, prav tako pa bo delovala brez neprijetnega opozorila, da brskalnik certifikata ne prepozna oziroma zanj nima ključa – v tem primeru je namreč potrebna potrditev varnostne izjeme.

Najbolj osnovni je tako imenovani domenski SSL certifikat (DV SSL), ki je tudi cenovno najbolj ugoden in potrjuje zgolj domeno. Uporaben je za manjše spletne strani in bloge. Če želite več, vam je na voljo organizacijski oziroma poslovni SSL certifikat (OV SSL), pri katerem se ne preverja le domene, temveč tudi organizacijo. š e višji nivo varnosti pa zagotavlja tako imenovani razširjeni SSL certifikat (EV SSL), ki ga takoj prepoznamo po tem, da se pred imenom domene v vrstici pojavi zelen okvir z izpisanim imenom podjetja.

EV SSL certifikat - zelena vrstica v URL vrstici

EV certifikat opazimo pri velikih spletnih trgovinah in drugih spletnih mestih, kjer je izmenjevanje občutljivih podatkov stalnica in tako rekoč nujno za obratovanje. š e več varnosti zahteva elektronsko bančništvo, kjer se uporablja tudi potrditev identitete z elektronskim podpisom.

Posebni vrsti certifikatov predstavljata “wildcard” in večdomenski certifikat, s katerima lahko poskrbimo za zaščito poddomen ali več domen hkrati.

Če bi želeli poskrbeti za varnost spletne strani in si hkrati pridobiti zaupanje obiskovalcev, je SSL certifikat nujen, vsekakor pa se velja dobro pozanimati o tem, kateri je za vas najbolj primeren.