Zakaj lasten strežnik ni prava rešitev?

Lasten strežnik

Imate z gostovanjem spletnih strani težave, saj je vaša stran pogosto nedosegljiva, deluje počasi, se vedno znova pojavljajo napake in grožnje varnosti? To je gotovo situacija, ki marsikoga spodbudi k razmišljanju o lastnem strežniku. Tako si lahko namreč zagotovi popoln nadzor in se zanese na osebo, ki ji najbolj zaupa: nase. A lasten strežnik ni tako enostavna rešitev, kot se zdi na prvi pogled.

Stroški, ki jih prinaša lasten strežnik

Najprej je potrebno razmisliti o nakupu osnovne opreme, torej strojne opreme. Če so bili nekoč strežniki videti kot “škatle”, podobne tistim, v katerih je vsa strojna oprema za osebni računalnik, smo danes vajeni velikih sistemov strežnikov, ki so veliki kot omara. Naj vas to ne zavede – gre za skupek, strežnik pa ima dejansko lahko velikost DVD predvajalnika. Nenazadnje gre zgolj za ohišje z diskom in drugimi komponentami, ki omogočajo dostop do informacij na disku.

Čeprav sam strežnik torej ni velika reč, pa je običajno precej visoka njegova cena. Ta se prične sicer pod tisočakom, a če želite sodoben in hiter strežnik z dobrim procesorjem, v katerega boste res zaupali, boste odšteli vsaj dva in vse tja do deset tisočakov. Glede na obseg vaših strani en strežnik morda ne bo dovolj, sicer pa tudi na splošno velja pravilo, da sta potrebna dva – vedno je namreč nujen “back-up” oziroma rezerva. Vsebine je treba redno kopirati na dodatni strežnik, saj se tudi pri teh lahko pojavi okvara diska ali okužba.

Varnostna kopija

Sredstva, ki jih vložite v strojno opremo, niso dovolj. Potrebna je tudi programska oprema, ki seveda ni brezplačna, poleg tega pa še znanje. Če tega nimate sami, bo potrebno najeti strokovnjaka, ki vsekakor ne bo poceni.

Razen v primeru, da imate veliko podjetje z obsežnimi spletnimi vsebinami, morda s povsem specifičnimi zahtevami ali množično obiskano spletno mesto, se vam lasten strežnik ne izplača.

Na kaj vse velja pomisliti?

Lasten strežnik ne prinaša zgolj omenjenih osnovnih stroškov. Potrebno je poskrbeti tudi za zelo zmogljivo in precej drago spletno povezavo, sicer vam hiter strežnik prav nič ne koristi.

Potrebno je imeti načrt, kako bo strežnik deloval v primeru, da zmanjka elektrike. Stroški elektrike se zaradi strežnika vsekakor povečajo, še posebej, ker je potrebno zagotoviti tudi primerno hlajenje prostora, v katerem bo strežnik.

In potem je tu še varnost – v primeru, da imate na strežniku občutljive poslovne podatke, je potrebna dobra zaščita pred hekerji, poleg te pa tudi fizična zaščita, npr. pred različnimi vremenskimi dejavniki.

Varnost podatkov

Zaradi vsega naštetega je splošno mnenje, da lasten strežnik ni najboljša rešitev. Bolje se je obrniti na kakovostnega ponudnika gostovanja, ki se lahko pohvali z varnostjo, odzivnostjo in dobro podporo, pa boste imeli veliko manj težav in precej nižje stroške. Nenazadnje razlog, da z gostovanjem pri nekem ponudniku nismo zadovoljni, ni v tem, da je gostovanje drugod slabo. Slab je le dotični ponudnik, zato izberite boljšega.