Statistika obiskov spletne strani

Statistika obiskov spletne strani

Že davno so minili časi, ko se je statistika spletne strani vršila preko števcev na samih spletnih straneh. Ti števci so bili ponavadi nameščeni nekje pri dnu spletnih strani in so prikazovali število obiskov. Te metode za ugotavljanje dejanskega števila obiskovalcev na spletnih straneh niso bile zanesljive, saj se je števec povečal tudi, če je nekdo samo ponovno naložil spletno stran. Na ta način se je dalo zelo lahko goljufati pri dejanskem številu obiskovalcev.

Današnji programi za analizo obiskov spletne strani omogočajo bistveno več od nekdanjih. Ne samo, da lahko iz dnevniških datotek razberejo natančno število unikatnih obiskovalcev, lastniku spletne strani znajo prikazati vse relevantne podatke, na podlagi katerih se lahko odloča o nadaljnjem razvoju spletne strani.

Statistika spletne strani

Kvalitetni ponudniki gostovanja spletnih strani želijo svojim uporabnikom ponuditi kar največ storitev, ki jih uporabniki lahko s pridom uporabljajo. Ena izmed takih storitev je tudi kvaliteten program za analizo obiskov spletne strani. Poleg tega za uporabo orodij za analizo dnevniških datotek ne zaračunajo dodatnih stroškov, ampak takšno orodje v sklopu storitev spletnega gostovanja in registracije domen nudijo brezplačno, v nekaterih primerih celo v slovenščini.

Awstats

Programi za statistiko, kot je na primer Awstats, lastnikom spletnih strani omogočajo enostaven in razumljiv vpogled v dogajanje na svoji spletni strani. Omogočajo pregled števila vseh obiskovalcev, od tega prikažejo, koliko obiskovalcev je bilo novih, koliko unikatnih in koliko obiskovalcev večkrat obišče spletno stran.

Awstats

Hkrati Awstats omogoča tudi pregled nad tem, kateri obiskovalci so ‘resnični ljudje’ in kateri obiskovalci so t.i. roboti, to so programi, ki jih na spletne strani pošiljajo razni iskalniki, ki preberejo vsebino spletne strani in jo uvrstijo v iskalne rezultate.

Awstats omogoča tudi sledenje količini prenesenih podatkov. Na ta način zabeleži prenesene podatke za posamezno vrsto datotek. Iz teh podatkov se da za posamezno domeno razbrati, koliko podatkov je bilo prenesenih za slike, multimedijske vsebine, dokumente in vse ostalo.

Zelo zanimiv podatek, ki vam ga pokaže Awstats, je podatek, ki vam pove, iz kateri držav prihajajo obiskovalci. Ta podatek je še posebej zanimiv za vse lastnike podjetji, ki svoje izdelke tržite v več državah. Iz razvidnih podatkov se da jasno razbrati, od kje prihaja največ obiska in ustrezno ukrepati.

Pomemben je tudi podatek o iskanih ključnih besedah, ki so obiskovalce pripeljale na vašo spletno stran. Iz tega podatka je razvidno, kako dobro upravljate svoj SEO program in ali so morebiti potrebne spremembe v načrtovanju oglaševalskih akcij.

Iz vsega naštetega je razvidno, da so časi števcev na spletnih straneh že zdavnaj mimo. Pri ponudniku spletnega gostovanja najprej preverite, če ima na voljo zmogljiv analitični program, ki ga moderna, tržno usmerjena spletna stran mora imeti.