Upravljanje poštnih predalov

Upravljanje poštnih predalov

S pomočjo nadzorne plošče cPanel je postalo upravljanje s poštnimi predali precej preprosto. Ob zakupu prostora za spletno gostovanje in registraciji domene vam bo poleg upravljanja s samim prostorom za spletne strani, aplikacije in podatkovne baze omogočeno tudi, da sami upravljate z elektronsko pošto oziroma z nastavitvami za posamezne poštne predale, ki so vezani na vašo registrirano domeno.

Poštni predal

Poleg tega, da boste lahko sami odpirali posamezne poštne naslove, ki so vezani na vašo domeno, npr.: info@domena.si ali recimo janez@domena.si, boste lahko posameznim poštnim predalom dodeljevali tudi količino prostora na disku, ki jo lahko porabijo.

Dodeljevanje prostora za poštni predal

Tako boste lahko določenemu predalu, ki bo javno objavljen na spletu, določili, da lahko v okviru zakupljenega prostora sprejme neomejeno količino pošte. Drugim predalom lahko omejite prostor na recimo 100 MB. Ko bo uporabnik Janez s poštnim naslovom janez@domena.si zapolnil svojih 100 MB prostora, pošte ne bo mogel več prejemati. Pošiljatelj ali administrator spletne strani bosta prejela sporočilo, da je Janez nima več prostora na disku (disk quota exceeded). Če bo Janez še hotel prejemati pošto, bo moral svoj predal izprazniti.

Na ta način se običajno prepreči nevarnost, da zaradi prevelike količine pošte, ki zasede ves prostor na disku, pride do tega, da tudi spletne strani prenehajo delovati. V velikih primerih se lahko zgodi, da vam bo ponudnik gostovanja spletnih strani ob tem onemogoči ali vsaj začasno suspendiral spletno stran. Pomembno je, da se že v začetku, ko se odločate za ponudnika gostovanja, odločite za takega, ki vam za ugodno ceno ponuja kar se da veliko prostora in je fleksibilen tudi, ko se nenadoma pojavi potreba, da na strežniku potrebujete več prostora.

Preusmeritev poštnega predala

Upravljanje poštnih predalov preko nadzorne plošče cPanel vam poleg kontrole dodeljevanja posameznih e-naslovov in prostora, ki ga lahko ti porabijo, omogoča še upravljanje s preusmeritvami.

Preusmeritev pošte

Preusmeritev poštnega predala pomeni, da lahko določite, da se vsa pošta, ki prispe na določen naslov, preusmeri na drugega. To je zlasti uporabno, kadar imate registriranih več domen. Namesto, da bi vaŠtržnik moral pregledovati pošto za marketing@domena-1.com in marketing@domena-2.com itn., lahko vse pošte preusmerite na en poštni naslov, npr.: prodaja@glavna-domena.si. Na ta način bo prejemanje in odgovarjanje na velike količine pošte precej poenostavljeno.

Omejitev vsiljene (spam) pošte

Z uporabo nadzorne plošče cPanel lahko tudi bistveno omejite spam, ki ga prejemate na e-mail. V sistem je vgrajen program SpamAssassin, ki vam pomaga preprečevati prejemanje neželene elektronske pošte. SpamAssassin lahko nastavite po vaših željah, lahko mu nstavite strožje ali milejše kriterije sprejemanja pošte. S preprostim vmesnikom lahko tudi blokirate neželene domene, ki vam pošiljajo spam.

Možnosti, ki vam na enostaven način pomagajo kontrolirati in upravljati vašo elektronsko pošto, je v nadzorni plošči cPanel veliko. Važno je, da izberete ponudnika gostovanja, ki te možnosti podpira in vam omogoča ves ta nadzor.