Komu je namenjen namenski strežnik?

Komu je namenjen namenski strežnik

Ker imajo različni spletni uporabniki, ki želijo na spletu gostiti svoje lastne spletne strani, različne potrebe, obstaja več vrst spletnega gostovanja. Eno izmed najdražjih in hkrati tudi najbolj prilagodljivih predstavlja namenski strežnik, ki ga stranka lahko povsem prilagodi svojim željam.

Namenski strežnikNamensko gostovanje pomeni, da naročnik v najem dobi celoten fizični strežnik, nanj pa si namesti poljubno programsko opremo. To ima tako svoje prednosti kot slabosti. Glavna prednost pri tem je zagotovo ta, da si stranka strežnik lahko prilagaja svojim potrebam, slabost pa lahko predstavlja znanje, ki je za to potrebno. Če naročnik znanja upravljanja s strežnikom nima, mora za to najeti zunanjega sodelavca ali za dodatne storitve plačati ponudniku gostovanja. Seveda le v primeru, da ta nudi tudi nastavitev, vzdrževanje in nadgrajevanje strežnika in programske opreme.

Vrnimo se k vprašanju iz naslova, torej komu je namenski strežnik namenjen. V prvi vrsti zagotovo večjim podjetjem, ki so že prerasla klasično deljeno spletno gostovanje. To pomeni, da je njihova spletna stran tako obsežna in množično obiskana, da deljeno gostovanje povzroča upočasnjeno delovanje strani ali celo nedelujočo spletno stran.

Obiskana spletna stran

Za namenski strežnik se odločajo tudi spletni mojstri, ki se ukvarjajo z velikim številom spletnih projektov in imajo zaradi tega večje število spletišč. Prav tako se za namensko gostovanje odločajo predvsem na podlagi dejstva, da imajo “root” dostop do strežnika in si ga lahko prilagodijo za gostovanje nestandardnih strani ali aplikacij.

Pri deljenem spletnem gostovanju si isti strežnik deli več naročnikov, medtem ko namenski strežnik v celoti pripada le enemu naročniku. To je tudi razlog, da je cena zakupa storitve mnogo višja, in sicer se cene gibljejo od 100 € mesečno. Odvisno od tega, kako zmogljiv je strežnik, kako močna je povezava z internetom, in seveda tudi od samega ponudnika in njegove cenovne politike.

Če nimate nekih posebnih zahtev, bo namenski strežnik za vas prav gotovo prevelik zalogaj. Premislite o zakupu VPS gostovanja ali pa se odločite za deljeno gostovanje, ki je primerno za večino naročnikov. V kolikor pa so vaše potrebe zares velike, bo namenski strežnik pravzaprav edina možna izbira.