Za koga je primerno VPS gostovanje?

Primerno VPS gostovanje

Ste že sliÅ¡ali za tako imenovani VPS strežnik? Gre za virtualni strežnik, saj kratica VPS v angleščini pomeni Virtual Private Server, kar v slovenski jezik lahko prevedemo kot navidezni zasebni strežnik. ÄŒe z VPS gostovanjem Å¡e niste imeli opravka, vam omenjena ‘definicija’ verjetno ne pove dosti, zato si v nadaljevanju preberite, za kaj točno pri virtualnem gostovanju gre.

Naročnik VPS gostovanja zakupi del fizičnega strežnika, ki pa je popolnoma ločen od preostalih enot. Tako mu pripadajo vnaprej določene strežniške kapacitete – HDD/SSD trdi disk, procesorji, notranji pomnilnik, … Zaradi ločene enote ne more priti do motenj delovanja spletne strani zaradi preobremenitve preostalega dela strežnika, kar se lahko občasno dogaja pri deljenem gostovanju.

VPS strežnik

Ena izmed osnovnih lastnostni VPS strežnika je, da ga naročnik lahko prilagodi svojim potrebam. Tako si lahko namesti operacijski sistem po lastnih željah, prav tako pa tudi drugo programsko opremo. Ravno zaradi tega je VPS strežnik primeren za gostovanje nestandardnih spletnih mest in aplikacij, ki za delovanje zahtevajo točno določen operacijski sistem ali posebno programsko okolje.

Za VPS gostovanje se odločajo podjetja, ki imajo zelo zahtevno in hkrati zelo obiskano spletno stran, in torej za nemoteno delovanje potrebujejo lastne strežniške kapacitete. Prav tako se za VPS strežnik odločajo posamezniki z večjim številom spletnih strani, predvsem pa tisti, ki imajo glede spletnega gostovanja posebne zahteve.

Ponudniki gostovanja imajo storitve običajno prilagojene različnim tipom strank. Najbolj naprednim, ki posedujejo znanje administracije VPS strežnika, nudijo le spletno gostovanje, medtem ko manj izkušenim, za višjo ceno, omogočajo tudi namestitev izbrane programske opreme, vzdrževanje ter nadgrajevanje strežnika. V splošnem velja, da je VPS gostovanje namenjeno zahtevnejšim uporabnikom z administrativnim znanjem in izkušnjami.

VPS gostovanje

VPS gostovanje je mnogo dražje od deljenega spletnega gostovanja, a precej cenejše od zakupa namenskega strežnika. Razlike med kakovostjo delovanja spletne strani na VPS in deljenem strežniku se hitro manjšajo, saj so deljeni strežniki vse bolj izpopolnjeni. Razlika je minimalna predvsem v primeru, ko so v deljeni strežnik vgrajeni SSD trdi diski, ki so od HDD diskov mnogo hitrejši. Tako lahko danes pri najboljših ponudnikih gostovanja brez težav gostujemo tudi večjo spletno trgovino ali zahteven spletni portal, kar še ne tako dolgo nazaj praktično ni bilo mogoče.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja