Komu je namenjen namenski strežnik?

Komu je namenjen namenski strežnik

Ker imajo različni spletni uporabniki, ki želijo na spletu gostiti svoje lastne spletne strani, različne potrebe, obstaja več vrst spletnega gostovanja. Eno izmed najdražjih in hkrati tudi najbolj prilagodljivih predstavlja namenski strežnik, ki ga stranka lahko povsem prilagodi svojim željam.

Namenski strežnikNamensko gostovanje pomeni, da naročnik v najem dobi celoten fizični strežnik, nanj pa si namesti poljubno programsko opremo. To ima tako svoje prednosti kot slabosti. Glavna prednost pri tem je zagotovo ta, da si stranka strežnik lahko prilagaja svojim potrebam, slabost pa lahko predstavlja znanje, ki je za to potrebno. Če naročnik znanja upravljanja s strežnikom nima, mora za to najeti zunanjega sodelavca ali za dodatne storitve plačati ponudniku gostovanja. Seveda le v primeru, da ta nudi tudi nastavitev, vzdrževanje in nadgrajevanje strežnika in programske opreme.

Vrnimo se k vprašanju iz naslova, torej komu je namenski strežnik namenjen. V prvi vrsti zagotovo večjim podjetjem, ki so že prerasla klasično deljeno spletno gostovanje. To pomeni, da je njihova spletna stran tako obsežna in množično obiskana, da deljeno gostovanje povzroča upočasnjeno delovanje strani ali celo nedelujočo spletno stran.

Obiskana spletna stran

Za namenski strežnik se odločajo tudi spletni mojstri, ki se ukvarjajo z velikim številom spletnih projektov in imajo zaradi tega večje število spletišč. Prav tako se za namensko gostovanje odločajo predvsem na podlagi dejstva, da imajo »root« dostop do strežnika in si ga lahko prilagodijo za gostovanje nestandardnih strani ali aplikacij.

Pri deljenem spletnem gostovanju si isti strežnik deli več naročnikov, medtem ko namenski strežnik v celoti pripada le enemu naročniku. To je tudi razlog, da je cena zakupa storitve mnogo višja, in sicer se cene gibljejo od 100 € mesečno. Odvisno od tega, kako zmogljiv je strežnik, kako močna je povezava z internetom, in seveda tudi od samega ponudnika in njegove cenovne politike.

Če nimate nekih posebnih zahtev, bo namenski strežnik za vas prav gotovo prevelik zalogaj. Premislite o zakupu VPS gostovanja ali pa se odločite za deljeno gostovanje, ki je primerno za večino naročnikov. V kolikor pa so vaše potrebe zares velike, bo namenski strežnik pravzaprav edina možna izbira.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja