Prednosti in slabosti plačljivega in brezplačnega spletnega gostovanja

Prednosti in slabosti plačljivega in brezplačnega spletnega gostovanja

Spletna predstavitev je ena izmed najpomembnejših nalog vsakega novega podjetja, od uspešnega nastopa na spletu pa nas loči kar nekaj korakov. Začnemo seveda z izbiro primernega imena domene; ko najdemo popolno ime za svoj posel, moramo preveriti razpoložljivost želene domene. Nato moramo domeno še registrirati, s tem pa se administracija glede postavitve spletne strani še ne konča.

Poiskati moramo namreč še ponudnika spletnega gostovanja, ki bo nudil dom naši spletni strani. Pri tem se soočimo z dilemo: v spletno stran vložiti manj sredstev in se odločiti za nekoliko manj zanesljivo in uporabniku manj prijazno brezplačno gostovanje ali plačati nekoliko več za zanesljivo in po naši meri urejeno plačljivo spletno gostovanje. Za vas smo poiskali prednosti in slabosti obeh vrst spletnega gostovanja!

Prednosti brezplačnega gostovanja spletnih strani

Prva prednost brezplačnega gostovanja je seveda njegova brezplačnost – kar vam omogoča, da sredstva porabite za razvoj svojega posla. Brezplačnost vam omogoča tudi, da po mili volji eksperimentirate z različnimi pristopi in oblikami spletne predstavitve, za to pa ne porabite niti centa. Tako lahko najprej ugotovite, katera oblika spletne predstavitve najbolj ustreza vam in vašim strankam, nato pa svoja sredstva brez skrbi o morebitni izgubi usmerite v preizkušeno in preverjeno rešitev.

Slabosti brezplačnega gostovanja spletnih strani

Brezplačno spletno gostovanjeBrezplačno gostovanje ne pomeni, da v zameno ne nudite ničesar; pomeni le, da vam zanj ni treba plačati v denarju. Večina ponudnikov brezplačnih gostovanj vam torej gostovanja ne zaračunavajo direktno, pač pa na vašo spletno stran dodajo svoje oglase oziroma oglase svojih partnerjev. Zakup spletnega gostovanja plačate torej z oglasnim prostorom na svoji spletni strani, s tem da pri tovrstnem sodelovanju za razliko od klasičnega trženja oglasnega prostora na spletnih straneh nimate možnosti, da bi sami določali položaj, obliko in vsebino oglasov. Pogosto gre namreč za neatraktivne, nedomiselne in vsiljive oglase, ki lahko uničijo skrbno zamišljeno podobo vaše spletne strani.

š e ena slabost brezplačnega spletnega gostovanja je, da vam, za razliko od klasičnih ponudnikov spletnega gostovanja, ne ponuja storitev po meri. Oblika spletnega gostovanja je enaka za vse, posebnih prilagoditev ni, prav tako pa vam ne ponujajo številnih drugih orodij, ki bi vam lahko olajšala delo z vašo spletno stranjo, kot je denimo nadzorna plošča za urejanje vaše spletne strani.

Ne pozabimo tudi na zanesljivost: ponudniki brezplačnega spletnega gostovanja nimajo do vas nikakršnih obveznosti in lahko gostovanje kadarkoli prekinejo. Pogosto se lahko zgodi, da vaša spletna stan dalj časa ni dostopna, za to pa se pravzaprav ne morete pritožiti nikomur, saj za storitev ne plačujete. Navadno je slaba tudi tehnična podpora; če gre kaj narobe, ste torej prepuščeni kar sami sebi.

Slabosti plačljivega gostovanja spletnih strani

Prva slabost plačljivega gostovanja spletnih strani je očitna – plačljivost. Vendar ob tem ne gre pozabiti, da je konkurenca na trgu spletnega gostovanja izjemno velika, kar pomeni, da je ugodno spletno gostovanje mogoče dobiti že za zelo nizko ceno, ki je dosegljiva praktično vsakomur.

Prednosti plačljivega gostovanja spletnih strani

Plačljivo gostovanje spletnih strani prinaša številne prednosti; prva je zagotovo zanesljivost. Kvalitetni ponudniki spletnega gostovanja se namreč zavedajo, da je njihov obstanek na trgu odvisen prav od zadovoljstva strank, ki je navadno povezano predvsem z zanesljivostjo gostovanja, stalnega dostopa do spletne strani, 24 ur na dan dosegljive tehnične podpore in kvalitetne nadzorne plošče za upravljanje s stranjo.

Plačljivo gostovanje spletnih strani je torej prava izbira za vse, ki se zavedate pomena prvega vtisa na stranke in njihovega zadovoljstva.