Kako izbrati pravo spletno gostovanje (1. del)

Kako izbrati pravo spletno gostovanje (1. del)

Danes je na spletu toliko nepreverjenih uporabniških izkušenj, da je izbrati ponudnika spletnega gostovanja, samo na podlagi teh pričevanj, zelo tvegano. Če se odločimo za napačnega ponudnika spletnega prostora, lahko tvegamo različne težave, kot so izguba zaupanja strank zaradi pogostih izpadov strani, počasnega nalaganja strani (neresnost), slabe varnosti strani (nezavarovan strežnik) ipd.

Da bi zakupili svoj prostor pri najboljšem ponudniku spletnega gostovanja, smo pripravili nekaj informacij, po katerih boste spletni prostor zagotovo zakupili pri najbolj kakovostnem ponudniku.

# Kaj in koliko potrebujem za nemoteno delovanje spletne strani?
Vedeti, kaj potrebujete za svojo spletno stran, je ključnega pomena pri izbiri paketa za spletno gostovanje. Dobro se je vprašati, kakšno vrsto spletne strani boste gradili; z veliko teksta ali z veliko multimedijskih datotek. Vsekakor je v vsakem primeru izbira deljenega gostovanja najbolj priporočljiva izbira (v kolikor ne nameravate postaviti resnično velike strani).

Večini začetnikov je preprosto deljeno gostovanje povsem dovolj, saj je preprosto za uporabo, storitev pa bo najverjetneje ustrezala njihovim potrebam. Prepričajte se le, da imate možnost nadgraditve paketa.

# Za koliko časa se sklene pogodba?
Nekateri ponudniki ponujajo izjemne popuste za sklenitev pogodbe za eno leto, kar se splača preveri na spletu. Da bi se izognili neprijetnim presenečenjem pa le preverite, ali vam omogočajo vračilo denarja v primeru nezadovoljstva.

Pogodba

# Kakšni so stroški obnovitve?
Prvo leto so običajno paketi gostovanja nekoliko nižji, zato se je dobro pozanimati, kakšna je cena po poteku prvega leta. Nekateri ponudniki cenijo stalne stranke in jim po poteku ponudijo dodatne popuste za podaljšanje. Preverite pri svojem ponudniku, kaj vam lahko ponudi.

# Kaj lahko povzroči suspenzijo vašega računa gostovanja?
Vsak ponudnik ima svoja pravila in pogoje o suspendaciji gostovanja, običajno pa do izklopa pride v primeru neposodobljene (varnostno ranljive) spletne strani, ki je bila okužena. Takšni procesi namreč lahko škodujejo tudi ostalim uporabnikom na strežniku, zato je naloga ponudnika, da takšne incidente prepreči, v kolikor gre seveda za resnega ponudnika. Nekateri ponudniku takšne okužbe običajno prvič celo brezplačno uredijo kar z njihove strani, čeprav je to le dobra volja ponudnika, saj morate za posodobitve in zaščito spletnih strani skrbeti sami oziroma vaŠvzdrževalec spletne strani. Do suspenza lahko pride tudi v primerih, če imate na spletni strani večje napake s “požrešnimi” procesi, ki onemogočajo normalno delovanje strežnika.

# Kaj vse vam nudi paket gostovanja?
Najmanj, kar mora gostovanje podpirati, je FTP, PHP, Perl, SSI, .htaccess, SSH, MySQL in Cron Tabs. Če ste začetnik, boste potrebovali preprosto nadzorno ploščo, kot je cPanel. Prav tako mora ponudnik imeti odzivno in učinkovito podporo za nejasnosti in težje rešljive ovire.

MySQL

# Kako je z vračilom denarja?
Postavite prava vprašanja: Ali vam bodo vrnili denar, če bo stran nedosegljiva več kot 7 dni v mesecu? Ali ste upravičeni do vračila denarja, če se povprečni ‘uptime’ strežnika ne ujema z opisom? Ali vam bodo pustili odstopiti od pogodbe in vam vrnili vplačan znesek?

V prihodnjem delu pa vam bomo predstavili še 7 nasvetov, ki vam bodo prišli prav pri izbiri kakovostnega ponudnika spletnega gostovanja.