Kateri e-poštni odjemalec je najboljši?

E-poštni odjemalec

Za pregledovanje elektronske pošte imamo na voljo različne možnosti. Večina v vsakodnevnem življenju uporablja kar Gmail, kjer je vse precej pregledno, hkrati pa imamo na voljo vsak dan več prostora. Pri uporabi Gmail računa praktično ni bojazni, da bi nam prostora zmanjkalo.

Elektronski poštni predal pa imamo lahko vezan tudi na registrirano domeno. Če smo npr. nosilec domene mesarija.net, lahko ustvarimo poštni predal, ki se konča z zapisom @mesarija.net. Pred tem je lahko poljubna beseda ali celo več besed. Skoraj vsako večje podjetje ima poštni predal, pri katerem je pred znakom @ beseda ‘info’, pogosto pa ima tudi vsak zaposleni svoj elektronski predal, ki izgleda nekako tako: ime.priimek@mesarija.net.

E-račun

Registrirana domena pa za pošiljanje in prejemanje pošte še ni dovolj. Potrebno je tudi spletno gostovanje, saj gre za prostor na strežniku, kot verjetno veste, pa tudi elektronska pošta zavzame svoj prostor. Nekje mora torej biti shranjena. Če nekdo želi spletno gostovanje le za potrebe elektronske pošte, imajo ponudniki gostovanja pripravljene tudi ugodne pakete, namenjene prav takšni želji.

Elektronsko pošto lahko pregledujemo v različnih tako imenovanih poštnih odjemalcih. Nekatere si lahko namestimo na računalnik (ali mobilno napravo), do drugih pa lahko dostopamo kar neposredno v brskalniku. V kolikor imate registrirano domeno in zakupljeno spletno gostovanje, lahko skoraj zagotovo do elektronske pošte dostopate neposredno v brskalniku – v večini primerov na spletnem naslovu: vaša-domena.si/webmail.

Horde, Roundcube ali SquirrelMail?

Pri dostopanju do e-pošte prek spletnega brskalnika (v nadzorni plošči cPanel) imamo največkrat na voljo tri odjemalce – Horde, Roundcube in SquirrelMail. Katerega bomo uporabili, je povsem odvisno od naših preferenc. Čeprav so funkcije pri vseh treh zelo podobne oz. skoraj identične, se nam najbolj dopade Roundcube, ki ima izmed omenjenih treh uporabniku najprijaznejši vmesnik. Priporočamo vam, da ga uporabljate tudi vi. Lahko ga izberete tudi za privzetega, tako da vam ga ne bo potrebno vedno znova izbirati – s tem boste malenkost prihranili na času.

Spletni poštni odjemalci

Glavna prednost e-poštnega odjemalca, do katerega lahko dostopamo neposredno v brskalniku, je, da do elektronske pošte lahko dostopamo kjerkoli in kadarkoli. Potrebujemo le internetno povezavo.

Outlook ali Mozilla Thunderbird?

Daleč najbolj priljubljena poštna odjemalca, ki si ju lahko namestimo na računalnik ali mobilno napravo, sta Outlook in Mozilla Thunderbird. Odgovor na to, kateri je boljši, je praktično nemogoč, saj je debata podobna primerjavi med Androidom in iOS-om. Vsak ima torej svoje privržence, vsekakor pa je prednost odjemalca Mozilla Thunderbird ta, da si ga lahko namestite brezplačno. Program Outlook pa je del paketa Microsoft Office, za katerega je seveda potrebno plačati.

Microsoft Outlook in Mozilla Thunderbird

Če e-poštni odjemalec Outlook že imate, vam priporočamo, da ga preizkusite. Najnovejša verzija je Outlook 2013 – če vam novejši izgled ne ustreza, ga lahko spremenite, da bo podoben kot v prejšnji verziji. V kolikor pa Microsoft Office-a nimate, si namestite odjemalec Mozilla Thunderbird, s katerim boste lahko opravili praktično vse, kar lahko opravite v Outlooku.

Naj za konec potegnemo črto – Outlook je plačljiv in uporabniku nekoliko bolj prijazen, medtem ko je Mozilla Thunderbird brezplačen, prav tako pa se zanj, raje kot za Outlook, odloči večina naprednih uporabnikov.