Stvari, ki se jim je pri iskanju ponudnika spletnega gostovanja bolje izogniti (2. del)

Stvari, ki se jim je pri iskanju ponudnika spletnega gostovanja bolje izogniti (2. del)

Svetovni splet je vse bolj obsežen, s tem pa postaja za nepoznavalce tudi vse bolj konfuzen. Ena izmed prvih preizkušenj je tudi izbira spletnega gostovanja; na nekaj podrobnosti, na katere morate biti pozorni pri izbiri gostovanja, smo vas opozorili že v prvem delu članka, danes pa sledi še nekaj koristnih nasvetov o tem, kakšne so lastnosti najboljših in najslabših ponudnikov spletnega gostovanja.

Če niste prepričani, ali je ponudnik spletnega gostovanja, za katerega ste se odločili, res tisti pravi, se skušajte dogovoriti za brezplačno preizkusno obdobje. To vam bo omogočilo, da dodobra spoznate njegove prednosti in slabosti – in to v praksi, ne le na papirju – brez da bi za to zapravili en sam evro. Ko boste oboroženi z vsemi podatki, se boste zagotovo lažje odločili, ali vam posamezen ponudnik spletnega gostovanja ustreza oziroma ali je njegova ponudba gostovanja spletnih strani vredna denarja, ki ga boste za to plačali.

Delovanje strežnikaš e en podatek, na katerega morate biti pozorni pri izbiri ponudnika spletnega gostovanja, je garancija o delovanju. Dandanes večina ponudnikov spletnega gostovanja zagotavlja, da njihove storitve delujejo 99,9 odstotka časa – to naj bo tudi vaše vodilo pri izbiri ponudnika. Ponudniki, ki ponujajo manj, preprosto niso vredni svojega denarja, posebej pozorni pa bodite pri tistih, ki teh podatkov sploh ne posredujejo; kaj hitro se vam lahko zgodi, da bo vaša spletna stran zaradi nedelovanja storitev ponudnika spletnega gostovanja pogosto ne bo dosegljiva, vi pa se, glede na to, da konkretnih podatkov o dosegljivosti niste vključili v dogovor, niti ne boste mogli pritožiti.

Pazite se tudi ponudnikov, ki obljubljajo 100-odstotno delovanje in dostopnost – to namreč ni mogoče, zato gre najverjetneje za prevaro. Če vam lažejo glede tega, vam najverjetneje lažejo tudi glede drugih stvari.

Nenazadnje, preverite, kaj menijo drugi. Povprašajte prijatelje, znance in poslovne partnerje, preletite bloge in forume, pobrskajte po svetovnem spletu. Glas ljudstva je pogosto namreč najboljši pokazatelj dejanske kakovosti ponudnika spletnega gostovanja!