Za koga je primerno VPS gostovanje?

Primerno VPS gostovanje

Ste že slišali za tako imenovani VPS strežnik? Gre za virtualni strežnik, saj kratica VPS v angleščini pomeni Virtual Private Server, kar v slovenski jezik lahko prevedemo kot navidezni zasebni strežnik. Če z VPS gostovanjem še niste imeli opravka, vam omenjena ‘definicija’ verjetno ne pove dosti, zato si v nadaljevanju preberite, za kaj točno pri virtualnem gostovanju gre.

Naročnik VPS gostovanja zakupi del fizičnega strežnika, ki pa je popolnoma ločen od preostalih enot. Tako mu pripadajo vnaprej določene strežniške kapacitete – HDD/SSD trdi disk, procesorji, notranji pomnilnik, … Zaradi ločene enote ne more priti do motenj delovanja spletne strani zaradi preobremenitve preostalega dela strežnika, kar se lahko občasno dogaja pri deljenem gostovanju.

VPS strežnik

Ena izmed osnovnih lastnostni VPS strežnika je, da ga naročnik lahko prilagodi svojim potrebam. Tako si lahko namesti operacijski sistem po lastnih željah, prav tako pa tudi drugo programsko opremo. Ravno zaradi tega je VPS strežnik primeren za gostovanje nestandardnih spletnih mest in aplikacij, ki za delovanje zahtevajo točno določen operacijski sistem ali posebno programsko okolje.

Za VPS gostovanje se odločajo podjetja, ki imajo zelo zahtevno in hkrati zelo obiskano spletno stran, in torej za nemoteno delovanje potrebujejo lastne strežniške kapacitete. Prav tako se za VPS strežnik odločajo posamezniki z večjim številom spletnih strani, predvsem pa tisti, ki imajo glede spletnega gostovanja posebne zahteve.

Ponudniki gostovanja imajo storitve običajno prilagojene različnim tipom strank. Najbolj naprednim, ki posedujejo znanje administracije VPS strežnika, nudijo le spletno gostovanje, medtem ko manj izkušenim, za višjo ceno, omogočajo tudi namestitev izbrane programske opreme, vzdrževanje ter nadgrajevanje strežnika. V splošnem velja, da je VPS gostovanje namenjeno zahtevnejšim uporabnikom z administrativnim znanjem in izkušnjami.

VPS gostovanje

VPS gostovanje je mnogo dražje od deljenega spletnega gostovanja, a precej cenejše od zakupa namenskega strežnika. Razlike med kakovostjo delovanja spletne strani na VPS in deljenem strežniku se hitro manjšajo, saj so deljeni strežniki vse bolj izpopolnjeni. Razlika je minimalna predvsem v primeru, ko so v deljeni strežnik vgrajeni SSD trdi diski, ki so od HDD diskov mnogo hitrejši. Tako lahko danes pri najboljših ponudnikih gostovanja brez težav gostujemo tudi večjo spletno trgovino ali zahteven spletni portal, kar še ne tako dolgo nazaj praktično ni bilo mogoče.