Kakšno gostovanje izbrati za WordPress?

WordPress gostovanje

Najpogostejše oblike spletnega gostovanja so: deljeno, VPS in namensko. Podrobneje bomo pogledali, katere so prednosti in slabosti posamezne vrste gostovanja in katera je najbolj primerna za WordPress spletne strani.

Deljeno gostovanje

Pri deljenem gostovanju ponudnik gostovanja posamezen strežnik razdeli na več delov. Naročniki si delijo vire strežnika, kot so disk, procesor in spomin (RAM). Največja prednost tovrstnega gostovanja je nizka cena za naročnika. Poglejmo še druge prednosti:

 • Večina ponudnikov pri deljenem gostovanju ponuja namestitev sistema WordPress v nekaj enostavnih korakih.
 • Za varnost in optimizacijo na nivoju strežnika bo poskrbel ponudnik gostovanja. Vaša naloga bo le, da poskrbite za varnost svoje spletne strani.

Slabosti deljenega gostovanja:

 • Ker si strežnik delite z drugimi naročniki, lahko občasno pride do preobremenitve strežnika, zato morda vaša spletna stran ne bo delovala optimalno. Do takšnega scenarija dandanes sicer prihaja zelo redko, saj imajo kakovostni ponudniki zmogljive strežnike, pakete posameznih naročnikov pa programsko povsem ločene.
 • Če bo vaša spletna stran dosegla nenaden povečan obisk na strani, se lahko zgodi, da bo ponudnik gostovanja začasno onemogočil vašo stran, da ne pride do preobremenitve strežnika. Kot že omenjeno, so takšni scenariji v sodobnem času zelo redki.

Deljeno gostovanje

Za koga je primerno deljeno gostovanje? Deljeno gostovanje je primerno za večino spletnih strani, izdelanih v WordPressu. V primeru, da se pogosto pojavljajo težave z viri na nivoju strežnika ali beležite močno povečan promet na svoji strani, je prvi korak, da zakupite večji paket gostovanja. Nadgradnja paketa omogoča uporabo več virov strežnika, posledično dovoljuje tudi povečan obisk spletnih uporabnikov.

VPS gostovanje

Kratica VPS pomeni Virtual Private Server, kar pomeni navidezni zasebni strežnik. Naročnik v tem primeru zakupi del fizičnega strežnika zase. To pomeni, da delovanje vaše spletne strani ni odvisno od ostalih uporabnikov na tem strežniku. Prednosti takšnega gostovanja so naslednje:

 • Na hitrost delovanja vaše strani ne bodo vplivale ostale strani, ki gostujejo na istem strežniku.
 • Če se pojavi potreba po nadgradnji, bo ta enostavna, saj boste samo zakupili več spomina, prostora ali procesorske moči strežnika.

Slabosti deljenega gostovanja:

 • Največja slabost tovrstnega gostovanja je njegova cena. Ker je strežnik razdeljen na manjše število enot kot v primeru deljenega gostovanja, se tudi strošek uporabe celotnega strežnika razdeli med manj uporabnikov.
 • Pri VPS gostovanju potrebujete ustrezno tehnično znanje za upravljanje le-tega, kar v primeru deljenega gostovanja večinoma ureja ponudnik gostovanja.

Za koga je primerno VPS gostovanje? Glede na to, da VPS gostovanje ponuja veliko svobode pri upravljanju, je primerno predvsem za večje spletne strani in trgovine, izdelane v WordPressu in drugih sistemih. Če ste napredni uporabnik in imate zadostno znanje strežniške administracije ter na svoji strani pričakujete veliko obiskovalcev, potem izberite VPS gostovanje.

Namensko gostovanje

Nadgradnja VPS gostovanja je namensko gostovanje, kjer zakupite celoten strežnik. V tem primeru strežnik popolnoma prilagodite svojim željam. Za upravljanje tovrstnega gostovanja potrebujete znanje sistemskega administratorja, torej je primerno za najzahtevnejše uporabnike.

Namenski strežnik

Glede na to, da zakupite celoten strežnik, je to gostovanje primerno za večje število spletnih strani, portalov ali trgovin. Ker zakupite celoten strežnik, je tudi cena za zakup bistveno višja kot pri prejšnjih dveh oblikah gostovanja.

Za koga je primerno namensko gostovanje? Predvsem za velika podjetja in izkušene spletne mojstre, ki si lastijo množično obiskane spletne strani. Prav tako omenjena vrsta gostovanja pride v poštev, ko na strežniku potrebujete specifično programsko opremo.

Izberite najbolj primerno gostovanje za svojo spletno stran

Izbira pravega gostovanja bo pozitivno vplivala na vašo spletno predstavitev. Z njim bo namreč vaša spletna stran ves čas nemoteno in hitro delovala, zlasti če izberete ponudnika, ki vam nudi gostovanje na izjemno hitrih in zanesljivih SSD strežnikih. Pri izbiri ustreznega gostovanja za WordPress spletno stran pa so vam lahko v pomoč še naslednja vprašanja:

 • Kakšne vrste bo spletna stran: osebni blog, predstavitvena stran, poslovna stran ali spletna trgovina?
 • Koliko prometa pričakujem na svoji spletni strani: 10, 100, 1.000, 10.000 obiskovalcev na dan?
 • Ali bom na strani uporabil zahtevne grafične elemente, video in druge vsebine, ki zahtevajo veliko strežniških virov?

Za izbiro ustreznega gostovanja se lahko obrnete tudi na ponudnike gostovanja, ki vam bodo z veseljem pomagali najustreznejše gostovanje za vašo WordPress spletno stran.